"Lars förstår inte riktigt min smak"

Mera
PUBLICERAD:
Manoel ”Junior” Marques Lerin laddar för sin fjortonde jul i Sverige.
Foto: Peter Bäcker
Manoel ”Junior” Marques Lerin må fira sin fjortonde jul i Sverige, men på julbordet föredrar han kalkon – precis som hemma i Brasilien. Fast hans första julbord i landet är det nog ingen i hans närhet som glömmer.
– Jag bjöd alla på krokodilkött, skrattar han.

På marken ligger pudersnö när Junior öppnar dörren till ett riktigt julhem på Hammarö. Här lyser juleljusen i alla regnbågens färger, både ute och inne.

– Välkomna! utropar han och visar vägen in vardagsrummet, där en maffig gran står grön och grann i stugan, medan julmusiken spelar i bakgrunden. Rummet är pyntat från golv till tak och bredvid granen står en skyltdocka iklädd karnevalkläder. Inga konstigheter.

– Här är det både karneval och jul, skrattar han.

För dem som har sett ”Lerins jul” kommer det inte som någon överraskning att Junior tycker om julen. Man skulle kunna tro att julfantasten pyntat i flera månader i förväg, men faktum är att julbelysningen sitter uppe året om.

– När det är jul sätter jag bara i kontakten. Herregud, Lars trodde att det var Las Vegas första gången han såg det. Men i Sverige ska det vara så försiktigt, gula och vita ljus ute. Jag vill ha färg, massa färg, det är roligare, utropar han.

"Lars trodde att det var Las Vegas första gången han såg det", säger Junior om julhemmet.
Foto: Peter Bäcker

"Väldigt olika smak"

Hans förkärlek för färg går igen i det mesta, så också i preferensen av julklappar. Något som hans man Lars Lerin enligt Junior, inte riktigt har förstått än.

– Vi brukar ge varandra någon julklapp, men det blir lätt fel. Numera vet i alla fall jag vad Lars vill ha, alltså att han kanske vill ha en skjorta som är svart, vit eller grå. Jag kommer ihåg en julklapp som jag fick av Lars, det var just en sån skjorta. Vit och svart. Men den ville inte jag ha, jag vill ha färg. Vi har väldigt olika smak, erkänner han.

Han tillägger:

– Det är bäst om bara jag köper till honom, för han köper fel till mig.

Att juleljusen sitter uppe året om var extra lägligt i år, när paret Lerin spenderade merparten av hösten och de första decemberveckorna i Brasilien. Tillbaka i Sverige hade de en stor överraskning att dela med sig av – nämligen att de har blivit föräldrar till tvillingar.

– Nästa jul kommer det verkligen bli fullt hus, oj oj oj, skrockar Junior.

”Här är det både karneval och jul”, säger Junior.
Foto: Peter Bäcker

Fler barn

Sedan tidigare bor sönerna Rafael, 6, och Gabriel, 5, tillsammans med Lars och Junior i den gula villan. Men nu förbereder sig ”pojkskaran” på att Iris och Gerd, 2,5 år gamla, ska flytta in. Förhoppningen är att de kan flytta in redan i januari.

– Jag hade pratat med Lars om att jag ville skaffa fler barn och han var nog lite nervös, säger Junior, som nu är 44 år gammal, medan Lars är 67 år.

– Du vet, när man lever, så lever man. När man dör, så dör man. Vi behöver såklart hjälp och man måste ha energi för att ha barn, men jag har mycket energi. Det blir bra.

Ett av de tidigare pojkrummen ska nu göras om. Junior planerar att välkomna Iris och Gerd med färger och attiraljer som passar tjejer bättre än killar.

– Det blir lite rosa och lite dockor kanske. Jag hade tänkt länge på det här och nu är det verklighet, vi får fler barn. Vi hoppas att de kan komma hit från Brasilien i slutet av januari, men vi får vänta och se. Världen förändras ju varje dag, säger Junior och syftar på rådande corona-situation.

Att bilda en stor familj har varit viktigt för honom. Det är knappast något som är konstigt, med tanke på att han själv kommer från en familj med en barnaskara om tio syskon. Junior gillar att ha mycket folk omkring sig.

– Eftersom jag är en sol-person behöver jag det som energi, när det är så grått här på vintern. Jag växte upp med nio syskon och var yngst. Jag fick mycket uppmärksamhet.

Barndomens jular

Junior ser tillbaka på sin barndoms julaftnar med värme. Här var det stora fokuset just familjen. Inga vänner skulle bjudas in till julbordet, som var ett forum för endast familjen att äta, umgås – och att samtala.

– Vi hade ett traditionellt, brasilianskt julfirande med hela familjen. Vi lagade god mat, pratade om livet. Mitt på bordet stod kalkonen, och den var väldigt fint dekorerad. Till den åt vi små sallader och drack vin, läsk eller juice.

Han fortsätter:

– Vi åt alltid mat vid tolv på dagen på julafton, och sen tolv på natten. Då kunde vi sitta och äta till fyra på morgonen. Mina sju systrar lagade så god mat. Inga sötsaker. Vi bytte julklappar med varandra och så var det såklart mycket pynt. Precis som jag vill ha det nu, mycket färg och mycket glitter.

Dekorationer i alla dess färger är som sagt var ett givet inslag i julen hos Lerins, och kalkonen den med. De svenska delikatesserna har dock Junior svårt att börja tycka om.

– Jag testade sill på midsommar första gången. Nej, nej, det gillar jag inte, skrattar han.

– Min första jul här blev det inte kalkon, utan krokodilkött. Vi var hos vänner i Ämtervik och jag hade kommit till Sverige bara tre dagar tidigare. Jag bjöd alla på krokodilkött, haha. Lars tyckte nog att det var väldigt annorlunda. Det smakar kyckling, väldigt gott.

Junior lagar väldigt gärna mat till familjen, men helst bara när han mår bra. Han anser att mat ska lagas med hjärta och själ – och mår man inget bra så går det ut över smakerna.

– Mår du inte bra, så blir maten inget bra. Så är det. Jag vill inte skryta, men jag tycker att jag är ganska bra på mat. Jag försöker äta en del svenskt. Mos gör jag, fast Lars tycker inte att det smakar som svenskt mos.

Junior är tomte

Numera har paret format sin egen jultradition. Barnen, och kanske Lars, får julklappar utdelade av tomten Junior, som sedvanligt smyger runt husknuten för att sedan stega in och sätta sig i vardagsrummet.

– Jag tror faktiskt inte att barnen har känt igen mig. Det är roligt att förbereda en överraskning för dem.

Facetime och telefonen går självklart varm på jul – familjen i Brasilien är en del av firandet.

– Vi bor långt ifrån varandra, men man kan alltid ringa och se varandra på FaceTime. Det är härligt. De brukar inte komma hit på jul för det är så kallt här. Jag tror inte att de skulle gilla det, säger Junior och tittar ut på en grå decemberhimmel.

Brasilien och pandemin

Han skakar på huvudet åt Brasiliens förhållningssätt till coronapandemin. Enligt Junior tystades pandemin ner, och själv fick han säga till sin syster att ställa in deras mammas 80-årsfirande.

– Min syster sa att i Brasilien finns ingen covid. Det finns alltså i hela världen, men inte i Brasilien, undrade jag. Det är val snart, och därför ljuger man om covid. Fast så många är sjuka. Jag och min syster blev ovänner.

Till slut förstod dock Juniors syster allvaret i situationen och ställde in 80-årsfirandet. Och vad hände sedan? Jo, hon själv fick covid.

– Hon fick panik, världens diarré hade hon.

Junior kan inte låta bli att skratta.

– Allt gick bra, hon blev frisk, fortsätter han.

Junior och Lars Lerin har också haft corona, men i två olika omgångar. När Lars bar på smittan råkade de byta munskydd med varandra.

– Jag gav Lars ägg och mjölk så att han skulle bli starkare. När jag vara nära honom så hade jag en mask på mig i massa olika färger. Så en dag tittade jag på Lars, när han tog av sig masken för att dricka kaffe i köket. Då sa jag: ”Lars, du har ju min mask!”

Junior klarade sig dock utan att bli smittad.

– Jag hade panik, och var väldigt rädd. Men jag fick det inte, utan hade det när jag var i Brasilien. Då var jag och Lars ifrån varandra i sex månader under pandemin. Jag hade ingen smak, ingen lukt och tänkte ”hjälp mig Gud.”

Premiär av Vägen ut

Nu har de båda dock precis fått varsin tredje spruta vaccin, och Junior känner att han kan andas ut lite. Efter jul ser paret fram emot – förutom döttrarnas ankomst – att tv-serien ”Vägen ut” ska börja sändas på SVT med start den 11 januari. Här åker Lars och Junior på en resa genom Sverige tillsammans med åtta andra värmlänningar. Alla har en missbruksproblematik med sig i bagaget.

– Det var en fantastisk upplevelse och resa. För mig var det första gången som jag verkligen fick se en så stor del av Sverige. De andra deltagarna är så starka människor. Det kommer bli väldigt starka program, nickar han.

Det är dags att runda av och låta Junior återgå till det sista julfixandet. Julbelysningen sköter sig själv, men någon ska laga all mat. Det är en självklar person som står i köket, men den andre släpps in för att laga en svensk specialitet – som ett julbord på svenska Hammarö liksom kräver.

– Lars vill ha Janssons frestelse, men den får han laga själv!

"Jag vill ha färg, massa färg, det är roligare", säger Junior om julpyntet.
Foto: Peter Bäcker
Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.