Sara Gunnarsson: ”Barn ha nu rätt till en röst”

Ledare
PUBLICERAD:
"Vredesutbrotten har oftast ingen orsak. Ibland räcker det med en för djupt andetag för att starta skräckväldet", skriver Sara Gunnarsson.
Foto: Jessica Gow/TT
Julen är för många en svår tid. Då byts glädjens ljus ut mot mörkrets ensamhet. Sådant som man annars lyckats undvika pyser upp till ytan. För våldet och förtrycket det ökar när ingen ser.

Vredesutbrotten har oftast ingen orsak. Ibland räcker det med en för djupt andetag för att starta skräckväldet.

Nej, juletid är inte bara glädjens tid. Man läser ofta rapporter om hur jourhem fylls med människor som flytt hemmets våld. Hur fler kontaktar stödlinjer och ropar efter hjälp. Men det är tyvärr långt ifrån alla som lyckas ta sig loss. Många är rädda för konsekvenserna av att öppna upp det man så länge dolt. Att blotta sina och familjens brister och erkänna att allt ändå inte är så bra.

De mest utsatta i en familj är barnen. Många är för unga för att förstå vad det är som sker, andra tvingas bära med sig minnena resten av livet. Varför mamma skriker medan pappa slår eller varför håller sig en förälder borta från resten av familjen under jul. Våldets närvaro hemma normaliseras och för många barn försvinner tilltron till äldre. Rätten till en trygg barndom får aldrig bli sekundärt. Det är våra allas intresse att den rättigheten aldrig kränks.

Denna jul är dock lite ljusare är tidigare. I somras kom det en ny lag som tydligt säger, att barn som bevittnar våld i nära relationer också är att anses som brottsoffer. Det krävs alltså inte längre att barn fysiskt ska bli skadade för att de ska anses som brottsoffer. Att bli berövad sin trygghet är nog för att få hjälp. Barn har nu rätt till en röst, rätt till ett ombud och rätt till upprättelse.

Drivande bakom lagen var Liberalernas partisekreterare Juno Blom som i sitt tidigare yrke arbetat som nationell samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon brukar säga att ” Barns liv går inte i repris. Ett liv fritt från våld och förtryck är en rättighetsfråga - Jag ger mig aldrig i den kampen”. En kamp vi alla bör delta i.

Denna nya lagen har redan gett god effekt. Bara sen i somras har över 3 400 anmälningar gjorts till polisen. Av dessa har redan 195 domar meddelats. Endast nio domar har endera avskrivits eller friats. Ett tydligt tecken på att lagen behövdes och att många vågar nyttja den!

Så åter, ja denna jul kanske ändå är lite ljusare än vad andra varit. Barnens rätt till en uppväxt utan våld har fått större kraft. Fler anmäls, fler döms. Jag ser det även som en upprättelse för de många barn som fick sin barndom förstörd. Mer måste såklart göras, men detta är ändå ett första litet steg i rätt riktning.

Ett barns oinskränkta rätt till en uppväxt fri från våld och förtryck borde vara en prioritet för oss alla. Det handlar om vår framtid, det handlar om våra värderingar.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.