Hoppa till huvudinnehållet

Djurens jul kan bli livsfarlig

Publicerad:
Håll koll på vad husdjuren får i sig under julen. För mycket av det goda kan vara direkt livsfarligt.
Håll koll på vad husdjuren får i sig under julen. För mycket av det goda kan vara direkt livsfarligt. Foto: Itsuo Inouye

Många människor ser fram emot att äta och dricka gott under de kommande storhelgerna.

Men för våra husdjur kan samma mat bli den allra sista måltiden.

– Vi ser en ökning av förgiftade djur hos oss under julhelgen, säger Josefin Blid, legitimerad djursjukskötare vid Evidensia djursjukhus i Karlstad.

Snart dukas julborden upp med läckerheter som skinka, dopp i grytan och revbensspjäll. Det traditionella julbaket ska hinnas med och granar ska pyntas med bland annat glitter. Det är mycket att fixa, men för djurägare kan julen bli extra stressig om husdjuren också får i sig för fet mat – eller blommor och julgranspynt.

Julskinkan är ett exempel på fet mat som djur inte ska äta.
Julskinkan är ett exempel på fet mat som djur inte ska äta. Foto: Johan Nilsson/TT

– Det gäller att hålla extra koll på sina djur när julmaten står framme och inte lämna hunden obevakad i köket. För mycket fett och salt, som finns i till exempel julskinkan och dopp i grytan kan leda till pankreatit (bukspottskörtelinflammation) eller saltförgiftning. Benrester från revbensspjäll som fastnar i tarmarna kan behöva opereras om det går riktigt illa, säger Josefin Blid.

Sött men väldigt farligt

Även det söta efter middagen kan få förödande konsekvenser för hundar, speciellt choklad och russin kan leda till förgiftning – och i värsta fall död.

– Det räcker med en liten mängd för att bli förgiftade, ju mörkare choklad desto farligare. Även under bakningen gäller det att ha uppsikt. Äter hunden deg fortsätter den sedan att jäsa i magen, och kan leda till förgiftning.

Ett hundben i julklapp

Är frestelsen för stor och oturen ändå är framme gäller det att ha koll på kräkningar och diarréer hos djuren och ha kontakt med veterinär för att få råd och vägledning.

– En normalfrisk hund kan få smaka en skinkbit utan fettrand, men det är viktigt att inte förmänskliga djuren och tycka att de är värda samma "goda mat" som oss människor. Det är bättre att ge ett hundben i julklapp, eller en gurk- eller morotsbit vid bordet. De blir lika glada för det.

Katter får – hur frestande det än är – inte äta julstjärnor. De är mycket giftiga.
Katter får – hur frestande det än är – inte äta julstjärnor. De är mycket giftiga. Foto: Bernd Wuestneck

För katter gäller samma rekommendationer kring fet mat, men där kan julblommor, glitter och paketsnören också bli extra frestande.

– Vet man med sig att man har en katt som gillar att tugga på växter ska man undvika att ha julrosor, julstjärnor och hyacinter hemma eftersom de är giftiga. Även om blommorna ställs högt upp, brukar katter lyckas komma åt dem ändå och då kan det vara bättre att låta bli att köpa överhuvudtaget. Glitter och paketsnören kan fastna i tarmen när de sväljer och det får vi redan in flera fall av.

Mest akut först

Det råder sedan en tid tillbaka veterinärbrist, och med en del röda dagar framöver behöver personalen på djursjukhuset än mer prioritera de mest akuta fallen som kommer in.

Josefin Blid,  legitimerad djursjukskötare vid Evidensia djursjukhus i Karlstad.
Josefin Blid, legitimerad djursjukskötare vid Evidensia djursjukhus i Karlstad. Foto: JeanetteDahlstrom

– Vi vill ändå uppmana djurägare att ta kontakt med en veterinär om djuret får i sig något olämpligt under julen och blir sjuk. Men de kan då behöva få åka lite längre till någon klinik som har nattjour.

Artikeltaggar

Djur och naturEvidensia DjursjukhusHundJulJulblommorKarlstadKarlstads kommunKattNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.