Hoppa till huvudinnehållet

Niklas Lehresjön: ”Bygg tillit – ta ansvar!”

Publicerad:
Det är knappt ett år kvar till valet för till riksdag, region och kommun.
Det är knappt ett år kvar till valet för till riksdag, region och kommun. Foto: Hanna Franzén/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Covid håller oss fortfarande i sitt grepp. Olika länder har valt olika strategier och Sverige är måhända ett av de länder som valt några av de mer liberala verktygen att hantera pandemin – att ge stort ansvar till individen. Det ställer krav på oss. Krav på oss att tänka själva. Krav att ta ansvar, både för oss själva och våra medmänniskor. Och det är bra! Vi kan, vill och har förmåga att ta ansvar. Hot gör oss människor rädda och rädsla gör oss ofta irrationella. Så till den grad att mindre smickrande egenskaper framträder, som att skylla ifrån sig och hitta syndabockar.

Knappt ett år före valet är den politiska kartan till synes mer splittrad än någonsin. Låt oss därför så här i adventstid önska en valrörelse med nyanserade budskap. En valrörelse som skiljer sak från person och med sakfrågor i centrum. Ett samhälle där vi nyanserar snarare än målar med svart och vitt. Ett samtal där alla vi förtroendevalda, på olika nivåer, berättar vad vi själva vill och menar är rätt, snarare än vad andra gör fel. En valrörelse där vi skapar tillit och förtroende – i ömsesidighet.

Tyvärr kan man se många tendenser till motsatsen. Som om det inte är nog, försöker krafter reducera den politiska kartan till två val där allt handlar om statsminister och ”vem som stöder vem”, i stället för att bejaka det politiska system vi faktiskt har i Sverige. Allvarligt, inte minst för att en retorik som bygger upp föreställningar om ett system med två poler tyvärr underminerar såväl förtroende för som tillit till det politiska system som vi faktiskt har i Sverige. Ett system där många grupper av åsikter representeras och som efter valdagen kräver ett sammanjämkande och kompromissande för att skapa majoriteter.

Vi har de kommande åren stora utmaningar. Inte minst sjukvården är och har varit under hård press de senaste åren. Region Värmland har sannolikt klarat sig bättre än många andra regioner, men vi står inför stora utmaningar. Några av de största utmaningarna är att klara kompetensförsörjning och att balansera tillgänglighet och vårdbehov. Men den största insatsen för sjukvården, den insats vi alla kan hjälpas åt med, är att hålla oss friska. Pandemin torde ha lärt oss det. Våra små handlingar i vardagen gör stor skillnad! Jag tror på människors förmåga att ta ansvar och vilja att göra gott. Låt oss ta vara på den förmågan.

Slutligen – så här i nomineringstider – en vädjan till dig som röstar och ger ditt förtroende till någon på listorna till riksdag, region och kommun. Tänk på valet som ett tillfälle att just söka eller ge förtroende. Tala med varandra och bygg tillit och gå inte på illusionen om att allt handlar om val av statsminister, även om det finns krafter som verkar vilja förstärka och sprida den villfarelsen. Kontakta personer du ser på listorna här i Karlstad och övriga Värmland och fråga vad vi vill snarare än att fråga efter vad andra gjort fel. Än har du några månader på dig innan du behöver bestämma dig, ta vara på den tiden!

Artikeltaggar

KarlstadLedarePolitikRegion VärmlandRiksdagenSjukvårdSverigeValÅsikter