Hoppa till huvudinnehållet

Arman Teimouri: ”Ideologisk lekstuga med elproduktionen”

Publicerad:
"Sverige måste värna den svenska energimixen med både kärn- och vattenkraften tillsammans med det förnybara", skriver Arman Teimouri (L).
"Sverige måste värna den svenska energimixen med både kärn- och vattenkraften tillsammans med det förnybara", skriver Arman Teimouri (L). Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Rekord på rekord på rekord, men att elpriset för varje vecka når nya toppnivåer är definitivt inget charmigt. I södra Sverige har de chockerande höga priserna blivit en vardag, men nu börjar prisrallyt avspegla sig över hela Sverige. Magdalena Andersson måste inse att krisen är här och nu och att den kräver en helomläggning av den svenska energipolitiken.

I måndags eftermiddag var det dyrt att vara elkund, till och med svindyrt. Spotpriset på el låg runt 8 kronor/kWh och under de senaste 30 dagarna har spotpriset varierat mellan cirka 9 öre och 299 öre per kWh. Det är inte acceptabelt – det är till och med ohållbart.

Det är många faktorer som påverkar elpriset, allt från vädret till råvarupriser och valutor. Men det är inte hela sanningen. Om Sverige – som Liberalerna kämpade för – hade värnat kärnkraften och låtit bli att stänga fullt fungerande fossilfri och planerbar elproduktion i södra Sverige hade vår konkurrenskraft varit starkare. Vi hade haft möjlighet att producera mer fossilfri kärnkraftsel som skulle kunna levereras till kunder i södra Sverige och dessutom trängt undan efterfrågan på fossil elproduktion på kontinenten genom att vi hade kunnat exportera när grannländerna behöver elen.

Socialdemokraterna har tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet under många år urholkat den svenska energipolitiken. De har drivit en ideologisk lekstuga. Vi elkunder märker av det i plånboken, men det som är mer allvarligt är de samhällsekonomiska konsekvenserna. Vi har fått en allt försvagad konkurrenskraft där industrietableringar utgår och företag skjuter upp investeringar.

Under tiden den ideologiska lekstugan pågår höjer nu Svenska kraftnät tonen och varnar för en ökad risk för akut effektbrist. I realiteten innebär det att det kan komma att bli nödvändigt att koppla bort elanvändare för att undvika en kollaps i elnätet. Samtidigt flaggar Oskarshamns kärnkraftverk för ett eventuellt driftstopp och i Karlshamnsverket bränner vi olja för att hålla näsan över ytan. Läget i elsystemet inför vintern är minst sagt ansträngt. Dessutom får klimatet en rejäl smocka.

Sverige måste värna den svenska energimixen med både kärn- och vattenkraften tillsammans med det förnybara. Det är så vi stärker svensk konkurrenskraft och på riktigt tar itu med klimatutmaningarna.

Vi behöver all fossilfri energiproduktion vi kan producera, vare sig det handlar om kärnkraft, vattenkraft eller förnybart. Energisystemet är till för oss människor. Det finns för att vi ska kunna leva goda liv och för att företagen ska kunna vara konkurrenskraftiga. Energipolitiken måste åter igen ha det som utgångspunkt.

Artikeltaggar

Arman TeimouriCenterpartietKärnkraftLedareLiberalernaMagdalena AnderssonMiljöpartietOskarshamns kärnkraftverkPolitikSocialdemokraternaSverige