Tradition, arv och vidskepelse möter Löparnisse på julturné

Publicerad:
Foto: Värmlandsoperan

En ung olycklig kvinna trotsar tradition, arv och vidskepelser och förverkligar sin dröm och finner kärleken. Det är upptakten till Värmlandsoperans julturné, Löparnisses jul, som kommer till Svenshults bygdegård den 12 december.

Värmlandsoperans julturné brukar traditionsenligt besöka samlingslokaler i Värmland. Förra året var den nyskrivna skrönan av Olof Wretling färdig för turnéstart när covid-19 satte stopp för hela turnén.

Fortsättning på Värmläningarna

Det som nu framförs är en exklusiv fortsättning på F.A. Dahlgrens Värmlänningarna signerad Olof Wretling, vilken bland annat regisserat Ransäters Värmlänningarna under sju år nu.

Den beskrivs som en "kaffedoftande skröna" där Löparnisse och Rik Olas dotter Britta i Gyllby står i händelserna centrum. Det är julaftons kväll och Britta sitter ensam när Löparnisse hälsar på.

Tillsammans med två musiker sjunger och samtalar de båda gestalterna ur F.A. Dahlgrens folklustspel om kärlek, svek och drömmar. Elaka tungor säger att det vilar en förbannelse över Gyllby. Varför blir hon aldrig gift?

Britta visar sig dock vara en företagsam, stark ung dam som vill driva sin egen verksamhet.

Bjuder på kaffe

Hon är mycket förtjust i kaffe och kaffebönor och bjuder Löparnisse på hans livs första kopp kaffe, som han efter lite tvekan blir mycket begeistrad i.

Olof Wretling svarar för manus och regi, scenografi, kostym och mask kommer från Värmlandsoperans ateljéer, Fredrik Sjöstedt gör rollen som Löparnisse och Britta i Gyllby spelas av Maria Mayer. Per Jorsäter svarar för piano och arrangemang och Rickard Bernström spelar viola och nyckelharpa.

Artikeltaggar

Hammarö kommunNyheterWermlandsoperan

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare