Hoppa till huvudinnehållet

Sara Gunnarsson: ”Centerpartiet kan straffas hårt av väljarna”

Publicerad:
Annie Lööf och Centerpartiet sa ja till Magdalena Andersson (S) som statsminister, men nej till budgeten.
Annie Lööf och Centerpartiet sa ja till Magdalena Andersson (S) som statsminister, men nej till budgeten. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den breda mitten börjar bli allt tommare – ja, om det ens någonsin funnits. För även ”mitten” tar ställning. Det var något som förra veckan ställdes på sin spets när Centerpartiet tvingades välja sida, fast att de dukade allt vad de kunde in i det sista.

Talesättet ”Det går aldrig att lita på en Centerpartist” har aldrig varit så verklig som i onsdags förra veckan. Ja till Magdalena Andersson (S) som statsminister, nej till hennes budget. Nej för i den breda mitten stödjer man helst varken socialdemokratin eller borgerligheten. Där är det mig och mitt först. Här har ni näven, men handen låter vi hållas stängd.

Det som hände förra veckan har både förbryllat och överraskat många. Även om Centerpartister hävdar med bestämdhet att de meddelat att de inte skulle stödja regeringens budget, så verkar det oklart om Magdalena Andersson (S) med flera kände till det. Centerpartiets partiledare Annie Lööfs egna kommentar kring detta är att regeringen dragit sig för långt ut till vänster och att de behöver närma sig mitten för att få deras stöd. Ett besked lämnades samma morgon som statsministersomröstningen. Det är knappast tid nog för att få till en konstruktiv diskussion. Nej, det kändes snarare som om Annie Lööf ville sätta krokben på Magdalena Andersson.

Det ironiska i det hela är att när Centerpartiet hävdar ”politisk mitten”, så är det just ställningstaganden de tar. De tog ställning för Magdalena Andersson som statsminister, men de gav också sitt passiva stöd till SD-M-KD budgeten. Detta trotts att de hävdat att de aldrig skulle ge Sverigedemokraterna en hårsmåns av inflytande i svenska politik. Att stå upp mot Sverigedemokraterna var trotts allt inte så mycket värt, när det väl kom till kritan.

Nej, för nu blottas en bild av Centerpartiet som de så länge lyckats dölja. Ett parti som egentligen är rätt likt Socialdemokraterna i sin syn på politisk makt. Där ens egna inflyttande och positioner triumferar framför samarbeten. Det är inte bara i riksdagen där Centerpartiet har spelat ett högt spel. Det har även setts i många kommuner runt om i vårt land. Här i Värmland har vi två tydliga exempel i Kristinehamn och Hammarö där Centerpartiet med lätthet kunnat spräcka samarbeten med andra partier i majoritet.

Det ska bli spännande att se hur väljarna hanterar Centerpartiets senaste agerande. När andra partier likt Centerpartiet har försökt hävda ”bred mitten” har de straffats hårt av väljarna. Ett parti som vet hur det känns är Liberalerna. De har straffats hårt av väljarna av många orsaker, men en primär faktor var att de valde att stödja en S-MP regering i syfte att stänga ute andra partier. Något som inte passade deras väljare som tydligt såg sig och sitt parti som ett borgerligt parti. Väljarna vill veta innan valet vad de får efter och då kan man inte hävda en position som inte är möjligt i Sveriges sedimenterade blockpolitik.

Artikeltaggar

Annie LööfBudgetarCenterpartietKarlstads kommunLedareMagdalena AnderssonPolitikSamhälleSverige