Hoppa till huvudinnehållet

Torsten firar sin sjunde fars dag: "Det är maxat med fem barn"

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@vf.se
Torsten Gabrielsson är föräldraledig med yngste sonen, Lasse, 8 månader.
Torsten Gabrielsson är föräldraledig med yngste sonen, Lasse, 8 månader. Foto: Veronica Sjöblom

Torsten Gabrielsson hade alltid önskat sig en stor familj, men när första barnet var på väg var han ändå inte riktigt redo.

Nu är han föräldraledig med sitt fjärde barn och har som han kallar det abdikerat.

– Nu är jag pappa till 100 procent, det finns inget annat.

För drygt sju år sedan fick Torsten Gabrielsson veta att han skulle bli pappa för första gången. Hans sambo Tanja hade redan dottern Lily sen en tidigare relation, men Torsten var inte beredd på föräldraskapet.

– Stig var inte planerad och det var en omtumlande tid. Jag tänkte mycket på vilket ansvar som följer med ett barn.

Torsten brottades med många oroliga tankar kring hur livet skulle förändras och vad han skulle tvingas ge upp när barnet kom.

– Det var först när jag var föräldraledig med Stig som jag hittade nyckeln till att vara pappa. Jag var tvungen att tolka varje signal från honom, fixa och greja med allt. Då landade han i mig. Jag insåg att det är viktigt att vara där och närvarande som förälder, annars blir det ju ingen relation.

Familjeliv fullt ut

Nu består familjen av fem barn: Lily, 14, (som bor med dem i villan på Lamberget varannan vecka), Stig, 7, Kerstin, 4, Gustav, 2, och Lasse, 8 månader.

– Jag känner en stor skillnad i hur det är nu och hur det var då. Nu är jag till 100 procent pappa, jag har abdikerat och det finns inget annat. Det är fullt ut familjeliv som gäller.

Torsten med nästan alla barn på en och samma gång. Från vänster: Gustav, Stig, Lasse och Kerstin. Saknas på bilden gör bonusdottern Lily.
Torsten med nästan alla barn på en och samma gång. Från vänster: Gustav, Stig, Lasse och Kerstin. Saknas på bilden gör bonusdottern Lily. Foto: Privat

Just nu är Torsten föräldraledig med familjens minsting, Lasse, som föddes i mars. På förmiddagarna är tempot lite lugnare och Lasse sover en stund i vagnen när de andra barnen är på förskola och skola.

– Det är maxat med fem barn, varav en liten bebis. Det tar mycket tid. Det är späckat från det att vi går upp på morgonen till att läggningen är klar vid halv nio på kvällen. Men det är bara att köra. Jag är trött, men hinner inte tänka på det. När Stig var liten fanns det massor av tid egentligen. Sen kom Kerstin och då förändrades livet igen, mer än senare när de två yngsta föddes. Men det är inte så stor skillnad på att ha tre eller fem barn.

Torsten skrattar och beskriver sig som en lugnare förälder i dag som ändå har fått lite rutin på papparollen.

– Med första barnet hade jag inga verktyg att hantera olika faser, men nu vet jag att trotsålder går över och att det inte varar för evigt. Även om det alltid är tråkigt att argumentera med fyraåringar som vägrar ta på sig stövlar när det regnar.

Numerärt underläge

På söndag firar Torsten sin sjunde fars dag och ska bli dubbelt uppvaktad eftersom även en födelsedag väntar runt knuten på måndagen.

– Det är inte så viktigt med presenter, även om det är skönt att få nya strumpor. Jag tycker mer att det är mysigt att fika tillsammans hemma och att det är gött med tårta.

Kanske blir det en del stoj och stim även under fars dag-fikan, men Torsten tar det med ro:

– Vi föräldrar är ju i numerärt underläge nu, det går inte att punktmarkera alla barn längre när de springer iväg utan man får rikta in sig på de allra minsta. Men det är kul med många barn och det ska bli roligt att se vilka de blir när de växer upp. Jag har alltid drömt om en stor familj och nu har jag det.

Artikeltaggar

Då & NuFamiljKarlstads kommunLambergetNyheterTorsten Gabrielsson

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.