Hoppa till huvudinnehållet

Med kärleken till textil som röd tråd

Publicerad:
Julia Rio jobbar både med gatukonst och textil. Nu ställer hon ut på Konstfrämjandet i Karlstad, men har även en utställning på Arvika konsthall inplanerad nästa år. Foto: Johan Selin

Hon är gatukonstnären som blandar både måleri och textil i en färgglad och symbolisk mix.

Nu ställer Arvikabördiga Julia Rio ut på Konstfrämjandet i Karlstad.

– Verken ska vara som små sagovärldar att kliva in i, säger hon.

Julia Rio, eller Julia Riordan som hon egentligen heter, ska under drygt två veckor visa upp sin konst i Konstfrämjandets lokaler på Herrhagen. På fredagen är det vernissage.

– Jag har med mig en stor blandning av verk, främst textila. Men också en tavla i canvas. Och mina mössor som jag har stickat med maskin. Det var där allt började så de hänger fortfarande med som en röd tråd.

Färgstarkt och mönster

Det var när Julia var i tioårsåldern som hennes mamma lärde henne sticka och sedan dess har det stora intresset för hantverket och textilier varit hennes signum. Varje mössa är unik med färgglada egna mönster.

– Det är lika kul att göra dem fortfarande. De hör ihop med allt det andra jag gör, både textil och måleri. Det är lite så jag jobbar. Det ska vara färgstarkt och med symboler, som små sagovärldar att kliva in i.

Julia Rio beskriver att hennes verk ska se ut som att hon målat med textil.
Julia Rio beskriver att hennes verk ska se ut som att hon målat med textil. Foto: Johan Selin

Julia växte upp i Arvika och har bott på olika platser världen över. I London började hon plugga modedesign.

– Men jag hoppade av för jag kände att det inte var modebranschen jag vill in i. Jag kände mig lite vilsen då, och flyttade till Stockholm för att plugga projektledning på en folkhögskola.

Där bland andra konstnärer, författare – och magiker – hittade hon rätt och det stöd hon behövde för att fortsätta med konsten. För nästan tio år sedan startade hon sitt eget företag och 2018 tog hon examen från Konstfack med textil som inriktning.

Längtar hem

Julia har tidigare gjort offentligt konst i Värmland – bland annat en väggmålning som pryder en husvägg i hemstaden Arvika. Just nu pendlar hon mellan Stockholm och Värmland och fler utställningar i länet är på gång.

– Jag känner att jag längtat tillbaka, så jag ska testa att bo på båda ställen. Jag vill jobba mer med gatukonst härifrån, konst som alla kan ta del av och få energi ifrån. Det känns roligt att få ställa ut i mina hemtrakter igen.

Artikeltaggar

HerrhagenJulia RiordanKarlstads kommunKonstfrämjandetNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.