Anrik tobaksaffär till salu

Publicerad:
Lasse och Anders Hansson har jobbat ihop i över 40 år. Foto: Charlotte Brunmark

Butiker i centrum har öppnat och stängt, kunder har kommit och gått, men tobaksaffären har funnits där i mer än ett sekel – och i Hanssons ägo sedan 1976. Nu säljer bröderna sin anrika butik efter att ha jobbat ihop i över 40 år.

– Vi går in och sätter oss här, på de 13 kvadraten där allt började, säger Lasse Hansson och drar undan det färgglada plastdraperiet som markerar gränsen för var personalutrymmet börjar.

Det var här som brödernas föräldrar Ines och Roland Hansson började verksamheten för 45 år sedan, efter att ha drivit tobaksaffär i Säffle i fem år. Lasse Hansson ler åt gamla minnen:

– Vi var före ATG, tog emot förtidsraderna innan klockan fem dagen före travet. Då satt vi här och gjorde redovisning och la det i kuvert och skickade till travbanorna. Nu är ju allt så enkelt, med alla onlinespel. Mer tillgängligt.

Många stamkunder

När travspelandet tog fart på 80-talet blev de 13 kvadraten snabbt trånga. Familjen Hansson tog över frisörsalongen som låg bredvid, också den lustigt nog vid namn Hansson, för att utöka lokalen. Nu, liksom då, rymmer deras butik tidningar och magasin och en diger spelhörna. Och såklart – tobak.

– Cigarrer har ökat väldigt. Det finns inte så många butiker som vår, så det kommer folk från hela Värmland. Cigaretter går också bra.

Han pekar på skåpen som hyser cigarrer i alla de former.

– Stamkunderna som kommer är som en stor familj, det är flera hundra. Det är härligt, ler Lasse Hansson.

Mest rusch i butiken är det på helgerna, särskilt på lördagarna när det är V75.

– Jag minns när ATG-maskinerna kom. Då var det kö ända till Åhléns.

På Järnvägsgatan har det funnits tobaksaffär på samma adress i över ett sekel.
På Järnvägsgatan har det funnits tobaksaffär på samma adress i över ett sekel. Foto: Charlotte Brunmark

Utskälld av Krook

Det är inte bara "vanligt folk" som har besökt butiken. Lasse Hansson berättar att Zarah Leander har jobbat här, och han skrattar åt minnet då han nekade Margaretha Krook att använda butikens telefon.

– Pappa sa att vi inte fick låna ut telefonen, för det kunde bli alldeles för mycket spring. Så kom Margaretha Krook en dag och bad om att få ringa efter en taxi. Jag gjorde som pappa sa åt mig och sa nej. Jäklar vad skäll jag fick! Hon var ju lite bossig av sig.

Den gamla telefonen, en svart med lång sladd, finns fortfarande kvar.

– Ja, vi får nog städa en hel del innan vi slutar, säger han och tittar upp mot vägghyllorna som är fulla av pärmar och diverse saker. Förhoppningen är att hitta någon som vill ta över tobaksaffären lagom till att han själv fyller 65 år nästa år. Brodern är några år äldre.

– Anders har fått vänta in mig.

"En livsstil"

Lasse Hansson fortsätter:

– Det känns vemodigt och man kommer sakna alla gamla kunder. Det är ett roligt jobb, sju dagar i veckan. Så det här är ju en livsstil.

Planer för pensionen finns dock.

– Jag har fem barn, sexton barnbarn och även barnbarnsbarn. Det ska bli kul att träffa dem lite mer. Sen är jag ju van att gå upp klockan fem på morgnarna, eftersom jag pendlat från Kristinehamn i många år. Det är några varv runt jorden.

Blir det kanske några fler sovmorgnar nu?

– Det kan det nog bli!

Artikeltaggar

Då & NuKarlstadNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare