Hoppa till huvudinnehållet

Plan för 320 bostäder i Alster

Publicerad:
Kommunen har tagit fram ett förslag på detaljplan för området söder om Lantmännens anläggning i Alster mellan Alsters Herrgård och Alsters villaområde.
Kommunen har tagit fram ett förslag på detaljplan för området söder om Lantmännens anläggning i Alster mellan Alsters Herrgård och Alsters villaområde. Foto: Karlstads kommun

Karlstads kommun vill bygga minst 320 bostäder i sydvästra delen av Alster. Nu är förslaget till detaljplan ute på samråd till den 29 november.

Detaljplanen avser fastigheten Brödet 1 med flera, ett område som avgränsas av Alstersälven i väster, Lantmannavägen i norr och Alsters villaområde i öster. I söder gränsar planområdet till Värmlandsbanans sträckning Karlstad-Hallsberg.

Syftet med detaljplanen är att ändra den nuvarande markanvändningen och pröva möjligheten att skapa byggrätter för drygt 320 bostäder i en blandad bebyggelse. Här avses småhus, flerbostadshus, äldreboende och en fristående förskola. Man vill också spara delområden med värdefull natur som inte är planlagd sedan tidigare. Genom planen blir det också möjligt att avsätta cirka 10 000 kvadratmeter för verksamheter såsom närbutik, gym, vårdcentral och kontor.

Fastigheterna Brödet 1 och Alstersbruk 1:2 ägs av Lantmännen Novare AB. Planen omfattar också en mindre del av Alstersbruk 1:1 som ägs av Karlstad kommun. Lantmännen har förändrat sig verksamhet genom åren och ser inte några framtida användningsområden för lokalerna. Fastighetsbolaget Novare AB har ansökt om planändring för att utreda möjligheterna att bygga radhus och parhus.

Planområdet berörs av riksintresse avseende Vänern med öar och strandområden, områden där turismens och friluftslivets intressen särskilt ska beaktas. Området ligger inom, och gränsar till, område av riksintresse för kulturmiljövård, den så kallade Alsterdalen.

Artikeltaggar

AlsterBostadsmarknadFlerfamiljshusHus och hemKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.