Hoppa till huvudinnehållet

Dags för fysisk konsert igen

Publicerad:
Karlstads kammarkör har börjat öva igen och i dag, lördag, håller de konsert i Domkyrkan. Bilden är från en konsert i Domkyrkan tillsammans med kompositören Steve Dobrogosz.
Karlstads kammarkör har börjat öva igen och i dag, lördag, håller de konsert i Domkyrkan. Bilden är från en konsert i Domkyrkan tillsammans med kompositören Steve Dobrogosz. Foto: Arkiv

Efter två år av digitala fikastunder och umgänge online, är det på lördag så äntligen dags för Karlstads kammarkör att få anordna konsert igen – Earth hour i domkyrkan.

De har inte övat digitalt, men setts på fika över datorer och telefoner. Bättre än ingenting, resonerar tenor Fredrik Holm. Efter två år i "kammarkörs-karantän", kan man nu ses igen.

– Vi började ses i augusti igen i lite större lokaler än tidigare, så att alla skulle känna sig trygga. Egentligen hade vi tänkt anordna den här konserten i mars, då Earth hour brukar hållas i samband med vårdagsjämningen. Men så kom ett virus emellan, säger Fredrik Holm.

I stället går konserten med tema klimat av stapeln nu på lördag i domkyrkan, med Fredrik Holm som presentatör och landshövding Georg Andrén som specialgäst.

– Georg var väldigt flexibel med att ställa om och hitta ett nytt datum, jättebra.

Inte ringrostiga

Själv förväntade han sig att körmedlemmarna skulle vara ringrostiga efter två års uppehåll, men så var inte fallet när man kunde ses för första gången igen efter två års uppehåll.

– Det klingade riktigt bra och jag skulle säga att vi är tillbaka till där vi var tidigare. Inga ringrostiga röster alls. Men vi skulle behöva två tenorer till och en bas. Det är en efterlysning, säger han.

På lördagens konsert kan man förvänta sig stillsamma toner och mäktiga klanger, som är något av ett signum för de moderna tonsättarna.

– Vi kommer höra musik från bland annat den internationellt uppmärksammade norrmannen Ola Gjeilo. Men det kommer även lite äldre musik, som Mendelssohn. Det blir fina bitar.

Klimatutmaningar

Fredriks Holm egen inställning till Earth hour är att det är bra att uppmärksamma klimatet.

– En timme då vi stänger av elen gör ingen skillnad, men som symbolisk handling är det bra. FN:s sjätte klimatrapport i somras visade att forskare har underskattat sina bedömningar. Tempot är högre än vad man trott. Se på skogsbränderna i somras eller polarisen som smälter.

Han fortsätter:

– Jag lyssnade på Ekot i morse, där de sa att användningen av fossila bränslen ökar. Så blir det nu när energipriserna stiger. EU har väldigt ambitiösa planer och det tycker jag är bra, även om de är sent ute. Klimatförändringarnas tempo är som sagt var högt.

Under kammarkörens konsert kommer Fredrik Holm och Georg Andrén föra en dialog om klimatet.

– Vi kommer prata om utmaningarna i vår tid.

Artikeltaggar

Earth HourKarlstads domkyrkaKarlstads kommunKonserterNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.