Hoppa till huvudinnehållet

Tim Sterner: ”Det vackra i oktober”

Publicerad:

”Vackra oktoberdagar väcker verkligen det målande och metaforiska i mitt huvud”, skriver Tim Sterner.
”Vackra oktoberdagar väcker verkligen det målande och metaforiska i mitt huvud”, skriver Tim Sterner. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är inte mycket som slår en solig höstdag. Då vinterns friska andedräkt möter sensommarens kvarvarande värme. Då de röda och gula löven virvlar som flammor mellan husen när någon sveper med lövblåsaren som en eldkastare över marken.

Det är nu året ska reduceras och resterna ska avlägsnas som planteringsjord under naglarna. Det är nu vi tvättar våra händer rena från allt som varit. Eller nja, de flesta av oss har väl tvättat och spritat dem ritualistiskt under året. Men det är en lämplig metafor ändå.

Den här tiden på året handlar om att tvätta sig ren, ömsa skinn och se sommarbrännan sakta blekna. Att skrubba bort alla intryck och ge plats för nya.

Vackra oktoberdagar väcker verkligen det målande och metaforiska i mitt huvud. Det är väl inte så märkligt med tanke på att vyn utanför fönstret är som ett idylliskt vykort. Dessvärre har hösten inte bjudit på lika mycket sol som den har bjudit på regn. I skrivande stund ser jag den leriga grusvägen utanför luckras upp av dropparna och bilda en miniatyr av Klarälven som rinner nedför berget.

Det är lätt att sakna de soliga höstdagarna en dag som denna. Det är väl en fördel med grått väder. Det gör att man uppskattar motsatsen mer. Det finns förvisso en charm med de regniga dagarna också. Att lyssna på smattret samtidigt som man netflixar ett avsnitt av Squid Game eller You kan vara ganska mysigt. Men om man tittar ut genom fönstret i stället för på skärmen så vinner tveklöst de soliga dagarna.

Samtidigt som regnet faller här ser jag bilder från andra delar av Värmland där det faller snö. Jag är glad över att den ännu lyser med sin frånvaro här. Jag är inte särskilt förtjust i snö och renodlad vinter. Min relation till den är dock mindre komplicerad sedan sonen kom till världen. Att se honom leka i snön ger pluspoäng till vintern.

Förra vintern drog man i och för sig mest runt honom i pulkan. I år går han själv. Eller snarare springer själv. Så han kommer ha mer glädje av snö i år. Av den anledningen hoppas jag att snön kommer hitta hit också. Men jag hoppas på några fler soliga höstdagar innan dess. Oktober känns som brytpunkten mellan höst och vinter. Det är en föränderlig och förunderlig tid.

På något vis finns det magi i luften. Den lägger sig som skimrande stoft i gräset. På kvällar då regnet inte faller kan man se hur grannskapet glittrar. Just då känns allting möjligt.

Snart drar ett nytt år in. Jag hoppas att det blir lika fint som en solig höstdag. Även om vissa dagar säkerligen kommer kännas grå och tunga som regnmoln, så hoppas jag att de flesta kommer vara lika vackra som en solig dag i oktober när löven glöder.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKrönikorVinter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.