Niklas Lehresjön: ”Ta ditt ansvar eller betala!”

Ledare
PUBLICERAD:
"Signaler från vården om att människor inte dyker upp på bokade tider och resurser till följd av ignorans och slarv därmed går till spillo, är därför verkligt upprörande", skriver Niklas Lehresjön.
Foto: Erik Svensson
Att bo i ett land där inte plånbokens tjocklek avgör om du ska få rätt till vård, skola och omsorg är fantastiskt. Men med rättigheter följer skyldigheter. Signaler från vården om att människor inte dyker upp på bokade tider och resurser till följd av ignorans och slarv därmed går till spillo, är därför verkligt upprörande.

Konsumerar vi gemensamma resurser, då har vi också ett ansvar för att ta vara på de erbjudanden vi efterfrågat.

Aldrig någonsin har vi lagt så stora gemensamma resurser på vård som nu. Sjukvårdens kompetens, förmåga och möjligheter att bota och lindra ökar i ett accelererande tempo. Läkarbesök, sjukhusvistelser och operationer erbjuds vid behov. Egenavgiften får ses som symbolisk summa i jämförelse med den verkliga kostnaden. Gemensamt tar vi skattebetalare sen resterande del av notan. Upprörande nog är det ändå människor som låter bli att dyka upp vid bokade sjukbesök, till och med vid planerade operationer. Följden blir att vårdresurser som kostat allt från några tusenlappar till tiotusentalskronor går upp i rök. Vid varje tillfälle! Ett helt oacceptabelt beteende som urholkar de vårdresurser som vi så väl behöver för att vi alla ska få bästa tänkbara vård i rätt tid. Värst drabbas de som bäst behöver samhällets omsorg. När andra slarvar och ignorerar bokade tider leder det i värsta fall till att svaga och sköra att få vänta längre i kö och får mindre resurser. Det är oacceptabelt.

Vården må vara kraftigt subventionerad och avgifterna låga, men kostnaderna finns där ändå. Det vi inte betalar som enskilda individer, det får vi betala via skatt. När förmånerna missbrukas av rent slarv, obetänksamhet och nonchalans, då borde också notan hamna på den som valt att kasta skattebetalarnas pengar i sjön. Det är inte skattebetalarna som ska stå för fiolerna vid ignorans och slarv, det borde i högre grad den enskilde slarvern göra.

Oavsett om det gäller konsumtion av skola, vård, omsorg eller annan service som vi konsumerar med skattepengar, så har vi ett ansvar för att ta vara på den service vi avropat. Sannolikt skulle beteendet att skolka eller utebli från vårdbesök eller operationer minska drastiskt om vården betalats ur egen plånbok. Men så vill vi inte ha det. Att retroaktivt ta ut kostnaden för den som utan giltigt skäl sent eller aldrig avbokar och helt enkelt uteblir, är däremot något vi bör överväga om inte beteendet å det snaraste ändras. Självklart finns det praktiska svårigheter med att ta ut ersättning för kostnader retroaktivt av den enskilde, men så här kan det inte fortsätta.

Slöseri med våra gemensamma resurser får aldrig accepteras. Den enskildes rätt till vård, skola och omsorg är och bör vara en självklarhet oavsett ekonomiska resurser. Men med den rätten följer också skyldigheten att förvalta rätten och ta sitt ansvar. Allt annat är oetiskt, oacceptabelt och oförsvarbart.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.