Hoppa till huvudinnehållet

John är tillbaka som polis efter lång exil

Publicerad:
John Weslien gjorde ett annorlunda yrkesval – hoppade av polisen för att sedan återgå till yrket efter 15 år.
John Weslien gjorde ett annorlunda yrkesval – hoppade av polisen för att sedan återgå till yrket efter 15 år. Foto: Charlotte Brunmark

Efter 20 års tjänstgöring som polis beslutade John Weslien sig för att sluta – och blev bilförsäljare på Ford. Nu är han efter nästan 15 år i exil tillbaka som polis igen, och tycker att mycket i yrket är sig likt.

– Visst skjuts det mer i Sverige nu, men i övrigt skulle jag säga att det begås samma sorts brott.

Han kör runt på Säffles gator, missar skylten mot Värmlandsbro och kollegan bredvid börjar skratta. Som tillförordnad gruppchef trivs John Weslien bra med att vara "närmare verksamheten", som han själv beskriver det. Även om en uppgift åt gången kanske räcker – också när det är handsfree.

– Ja, det är inte lätt att göra två saker samtidigt, skrattar han.

Ingen pojkdröm

Att John Weslien valde att bli polis var en lycklig slump, när han 1987 kom in på polishögskolan. Polis lät som ett bra yrke, resonerade han. Efter examen började han jobba i Kristinehamn och Filipstad, för att sedan hamna i Örebro i tio år.

– Jag körde motorcykel i ett par år, det var fantastiskt roligt. Även om det ibland är lättare att göra många jobb med bil så fanns det en tjusning med att köra motorcykel.

När barnen var i skolålder bestämde sig familjen för att flytta till Karlstad. Här blev John Weslien chef för närpolisorganisationen och började engagera sig i ungdomsbrottsligheten.

– Min roll var att skapa kontakt med politiker, och vi jobbade med socialen och med skolor.

Han fortsätter:

– Det gav resultat men... jag stred för en ungdomsgrupp, fick inte som jag ville och bestämde mig för att sluta.

Slutade efter 20 år

Sagt och gjort. John Weslien sa upp sig som polis efter 20 år i tjänsten.

– Det kom ett erbjudande om att bli chef på Ford. Ett annorlunda vägval, men jag tror att många av mina tidigare kollegor tyckte att det lät spännande. Jag funderade på om det var rätt eller fel. Visst var det ett tufft beslut, men det kändes bra.

Det tog bara ett och halvt år innan det kliade i fingrarna på honom igen. Då sa han upp sig igen och tog jobbet som marknadschef på Ahlmarks rederi, helt utan tidigare erfarenhet. Här stannade John Weslien i mer än tio år.

Du räds inte nya utmaningar?

– Man är väl dum. Jag var nybörjare och självklart var det inte helt lätt. Min bästa egenskap är väl att jag är social. Som polis måste du kunna ta alla sorts människor. Det har varit en bra egenskap att ha i andra jobb också.

Jobbet på Ahlmarks bjöd på mycket resor, och John Weslien fick nöjet att sköta om stora kunder. Men så kom känslan av längtan tillbaka till polisyrket igen, varför han efter elva år bestämde sig – han ville åter till polisen.

– Innerst inne är man alltid polis. Det fanns en längtan tillbaka till kamratskapet och att få känna lite mer drag i jobbet. Alla kallade mig polisen ändå, skrattar han.

Tillbaka på polisen

Sedan ett och halvt år är John Weslien alltså tillbaka i sin nygamla roll. Först började han jobba med handläggning på kansliet i Karlstad, för att hamna som tillförordnad gruppchef i Säffle. Mycket är detsamma sedan han slutade, men tekniken har tagit ett stort kliv framåt.

– Vi begår samma sorts brott, kör rattfulla eller tar narkotika. Just narkotikan har ökat, och samma med skjutningarna i Sverige. Klart den brottsligheten är annorlunda nu jämfört med förr, men det är inget annat som har genomgått en drastisk förändring. Digitaliseringen och tekniken är ny.

Han tillägger:

– Och polisen är enormt duktig på förkortningar. Det är massa nya förkortningar för saker och ting.

Framtiden ser han med positiva ögon på, både för honom själv och för polisen i stort.

– Jag tycker att organisationen känns väldigt positiv. Det kommer bli fler områdespoliser och det kommer att jobbas mer med brottsförebyggande åtgärder. Kanske är det jag som ser allt i ett sånt där skimmer fortfarande, men jag tycker att det känns positivt.

Vid en ålder av 57 år hoppas han kunna hålla i ända till 65. Några fler polisdrömmar eller nya mål med karriären finns inte – han känner sig tillfreds med tillvaron.

– Jag har ett bra jobb och känner mig nöjd.

På den avslutande frågan om vilka som är de största skillnaderna i jobbet som polis jämfört med jobbet som bilförsäljare eller marknadschef, svarar han kvickt:

– Som bilförsäljare har kunden alltid rätt. Riktigt så är det inte när du jobbar som polis...

John Weslien

Gör: Tillförordnad gruppchef på polisen i Säffle.

Bor: Karlstad.

Familj: Fru och två barn.

Intressen: "Det blir väldigt mycket idrott".

Artikeltaggar

IntervjunKarlstads kommunNyheterPolisenSäffle kommun

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.