Hoppa till huvudinnehållet

Arman Teimouri: Utan företagare stannar landet

Publicerad:
När Svenskt näringsliv i september släppte sin rankning över kommunerna i landet med bäst företagsklimat hamnade Karlstad på plats 128. Bäst i länet var Grums på 23:e plats.
När Svenskt näringsliv i september släppte sin rankning över kommunerna i landet med bäst företagsklimat hamnade Karlstad på plats 128. Bäst i länet var Grums på 23:e plats. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Karlstad har en förhållandevis låg andel företagare och kommunen är heller inte i toppskicket när Svenskt näringsliv rankar företagsklimatet i sin årliga företagarenkät. Det är både beklagligt och oroväckande.

Ett stort ansvar ligger på kommunen, men samtidigt vet vi också att företagande i mångt och mycket påverkas av den nationella politiken. Det behövs politik som uppmuntrar företagande och det behövs politiker som förstår företagares situation.

I Karlstad har man under den nuvarande politiska ledningen prioriterat företagande. Det är bra, men de behöver öka takten. Det krävs att företagsandan genomsyrar alla förvaltningar och likt Gnosjöandan har en inställning om hur man tar sig an utmaningar och problem och där man samarbetar och strävar mot att ständigt utvecklas. Det handlar om en inställning som leder till ett engagerat, entreprenöriellt och företagstätt samhälle – för att välja deras egna ord – men som klingar fantastiskt i en företagarsjäl.

När det gäller den nationella nivån kan vi vara ärliga med att en rödgrön regering aldrig kommer prioritera företagande eller för den delen förstå företagares verklighet och vardag. En rödgrön regering kommer alltid att straffa företagsamhet. Det om något som är mycket beklagligt. För utan företagare stannar Karlstad och Sverige.

De rödgröna kommer aldrig förstå att det är företagen som är jobbskaparna. Det är genom att företagen vågar anställa som vi får in de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Höga ambitioner med välfärden bygger på att människor arbetar och att våra företag växer. Förutom ökade skatteintäkter betyder växande företag nya livschanser för individer och minskat utanförskap.

För oss liberaler är företagandet både ett utryck för individens möjlighet att förverkliga sina drömmar och en grundförutsättning för vårt gemensamma samhällsbygge. Dessutom visar pandemins effekter på företag vikten av att Sverige behöver en starkare och visionär näringspolitik.

Politiken står inför ett vägval. När den svenska vänstern signalerar att de vill höja skatterna för Sveriges företagare skrämmer man bort företag från att investera. Liberalerna väljer en annan väg. Vi vill stimulera företag att investera och anställa. Det är så vi ingjuter framtidstro i Sveriges företagare. Det måste bli enklare och billigare att anställa.

Artikeltaggar

FöretagandeKarlstadLedareLiberalernaSvenskt Näringsliv