Golden retrievern Skoja hämtar en tennisboll, räcker över den till Sofie Andersson som läser siffran på bollen och multiplicerar med siffran på nästa boll.
Skoja är utbildad skolhund och följer med matte Pernilla Sjöqvist till hennes jobb som lärare på Mörmoskolan i Skoghall.
Skoja är läshund inom skolan men hennes verksamhetsområde har utökats till att omfatta även andra skolämnen, aktiviteter, spel, träning på multiplikationstabellen och mys.
– Hon kan användas i motiverande syfte och har en positiv inverkan, som ett lugnande hjälpmedel medan eleven pluggar, säger Pernilla Sjöqvist. En hund utsöndrar lugnande hormon.
Jobb och praktik
Skoja, som är sex år, har varit skolhund på Mörmoskolan i tre år varav hälften praktik under utbildningen. Hon är även utbildad besökshund och fadderhund. Pernilla Sjöqvist fick idén då hon var sjukskriven på grund av utmattning.
– Tanken fanns att byta jobb men jag insåg att det är så roligt att vara lärare. Så jag bestämde mig för att satsa på mig själv och konceptet med skolhund.
Skolhundar har blivit allt vanligare men det finns ibland ett motstånd på grund av allergirisken.
– Jag hade en så bra rektor, jag fick fria händer. Men Skoja får inte vistas i alla utrymmen.
Pernilla Sjöqvist har en 75-procentig tjänst som hemkunskapslärare och två dagar i veckan har hon med Skoja till skolan där ekipaget jobbar med sammanlagt sex elever på mellan- och högstadiet. Då är det inte bara läsning och matte de ägnar sig åt. Skoja har till exempel varit med vid kuratorssamtal.
Stöd vid vaccin
– Då blir inte fokus enbart på eleven. Man kan också prata genom hunden. Skoja har varit med vid vaccinering, som en del barn tycker är lite otäckt. Hon är väldigt positiv och barnen blir glada.
Hon fungerar också som ett lockbete om någon tycker att det är jobbigt att gå till skolan. Man måste tänka utanför boxen ibland, menar Pernilla Sjöqvist, som försöker hitta på idéer om vad hon och Skoja kan bidra med till just den enskilde eleven.
Runt halsen har Skoja en sjal med texten "Skolhund". Det är hennes tjänstetecken. Hon har också en väst men det är mer praktiskt med en sjal när en del av ens arbetsuppgifter är att bli klappad.
– Vi är ute en hel del med eleverna och när det regnar har hon täcke så det är enklare med sjalen. När vi är ute kommer ofta andra elever och vill hälsa på henne men hon förstår att hon är ute med en viss elev då.
Pernilla Sjöqvist har ytterligare två hundar av samma ras, bland annat Skojas kullsyster Lilja.
– Hon är utbildad besökshund, som träffar äldre, men hon har också barnbehörighet.
Som fadderhund jobbar Skoja bland förskolebarn. Då handlar det om att träna empati, självkänsla, att våga träffa en hund och att fråga om man får klappa. Pernilla Sjöqvist betonar vikten av att hundarna också får vara hundar, och kör även nosework, rallylydnad och apport.
Goda vänner
Sofie Andersson som går i klass 9A har träffat Skoja sedan hon gick i sjuan. Nu träffas de 45 minuter per vecka och läser, övar på läxor och planering, bland annat. Pernilla Sjöqvist plockar fram lite redskap som de brukar använda. Skoja får leta godis gömt i en ryaliknande matta och de har ett lyckohjul med siffror och bokstäver. Skoja lägger tassen på hjulet, snurrar och får godis. På det här sättet tränas bland annat glosor.
Sofie Andersson är van vid hundar, hon har en egen.
– Det är sex raser i den. Skoja är en bra lärare.