Hoppa till huvudinnehållet

Bokkaféet firar 40 – med bok

Publicerad:
40 år av minnen är samlade i jubileumsboken.
40 år av minnen är samlade i jubileumsboken. Foto: Tommy Andersson

Listan är lång av välrenommerade författare och debattörer som gästat Karlstad Bokcafé genom åren. I dag är det 40 år sedan föreningen bildades. Föreningen firar det med kalas – och givetvis en jubileumsbok.

– Det känns roligt att kunna manifestera någon slags återkomst till livet efter pandemin, säger Lennart Wettmark om kvällens fest på Pitchers där bland annat gruppen Tjejkraft spelar och Bengt Berg deltar.

Att sammanfatta de fyra decennierna i en bok var nästintill självklart för föreningen. Lennart Wettmark har varit med under alla 40 år.

– Vi har ju gjort en insats för Karlstads kulturliv när vi tagit hit så många författare och debattörer. Det är vi stolta över och det vill vi visa upp.

Lennart Wettmark har varit med under alla år.
Lennart Wettmark har varit med under alla år. Foto: Tommy Andersson

Boken berättar om de olika författarmötena, debatter, författarnas, medlemmarnas och publikens egna minnen och givetvis hur föreningen kom till.

– Bokkaféet har ju fötts ut något slags 70-tal som bestod av Vietnamdemonstrationer, Tältprojektet och kärnkraftsomröstningen. Efter det blev det lite tomt och i det läget uppstod rörelsen.

350 föredrag

Listan över talare genom åren, som för övrigt pryder bokens omslag, är lång och full av namn som på ett eller annat sätt varit aktuella i kultur- och samhällsdebatten.

– Vi har lyft både lokala debatter och även ämnen som avhandlades i rikspressen, och publiken har kunnat möta kända författare och debattörer öga mot öga och ställa frågor. Oavsett om det handlar om klimat, offentlig sektor eller poesi. Plötsligt blir allt mer tillgängligt.

Någon särskild gäst från de totalt drygt 350 föredragen som har hållits är svår att lyfta fram, men några namn minns Lennart Wettmark lite extra.

– Vi var väldigt stolta över att vi hade Werner Aspenström, som satt i Svenska akademien, på Café Creole. Vi har haft många som har gjort extra intryck, till exempel Göran Greider och Nina Björk.

Och de aktuella samtalen lär fortsätta. Nästa gäst att tala är Rolf Ahlzén under temat "Dödshjälp - hot eller rättighet".

– Vi har inga problem att hitta namn eller ämnen som engagerar. Och folk ställer upp, vi har nog ganska gott rykte. Vi har haft många samtal om klimatet och det lär inte vara ett övergående ämne.

Artikeltaggar

Café King CreoleFörfattareKarlstads kommunNöje/KulturPoesi

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.