Hoppa till huvudinnehållet

Per Scheutz: ”Den tunna blå linjen”

Publicerad:
"Polisen behöver bättre löner sett i relation de risker man utsätter sig för i sitt dagliga arbete", skriver Per Scheutz.
"Polisen behöver bättre löner sett i relation de risker man utsätter sig för i sitt dagliga arbete", skriver Per Scheutz. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Den tunna blå linjen är en symbol för den sköra barriär mot brottslighet som varje polis har samhällets uppdrag att vara.

Nattväktarstaten, som är en liberal ide, lägger i begreppet en stat som omfattar institutioner som polis, domstolar och försvar, det vill säga statens absoluta kärnverksamhet. Men polisen är överbelastad, kriminaliteten och brotten ökar och utvecklingen i samhället är verkligen inte på rätt väg. Vi har idag 61 utanförskapsområden, varav 23 är så allvarliga att de betraktas som särskilt utsatta. Polishögskolan har 800 platser men antagningen ser helt annorlunda ut. Man lyckas inte fylla platserna trots många sökande. Höstterminen 2017 hade man 8 956 sökande. Antalet som var erbjudna utbildning samma period var 693. Vi har idag 19 751 poliser i tjänst enligt Polisförbundet. 2010 var siffran 20292. Antalet brott har sedan 2008 ökat med nio procent. Jämfört med 2008 har brott mot person, det vill säga överfall, misshandel, våldtäkter och mord ökat med 25 procent, allt enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Anmälda rån mot barn har mer än fördubblats under de senaste fyra åren. Skjutningarna har 2020 ökat med nio procent jämfört med samma period 2019. Bara under augusti i år har tio personer dödats i olika skjutningar. Kriminaliteten och otryggheten i Sverige blir bara värre och värre. Statens allra mest grundläggande uppgift är att värna medborgarnas säkerhet mot såväl yttre som inre hot. Men staten vacklar i sin förmåga att upprätthålla sin allra mest grundläggande funktion. Mycket av detta har sitt ursprung i en naiv och aningslös migrationspolitik, en hittills helt misslyckad integrationspolitik tillsammans med en lika misslyckad jobbpolitik. Sverige har gått från att vara ett föredöme och ett mönsterland till att bli ett skräckexempel för omvärlden. I våra nordiska grannländer talar man med stor förundran om det svenska tillståndet. År efter år har kärnstatens allra mest grundläggande uppgifter försummats. Både den inre och yttre säkerheten har fått ge vika för utgiftskaruseller och monumentala felprioriteringar.

Nu behöver vi fler poliser med en ökad närvaro och synlighet ute i samhället. Sverige har idag bland Europas lägsta polistäthet och de senaste fem åren har fler än 2000 poliser lämnat yrket. Polisen behöver bättre löner sett i relation de risker man utsätter sig för i sitt dagliga arbete. Svenska poliser tjänar sämst i Norden. Vi behöver också få en uppvärdering av yrket i form av ökad respekt och stöd från samhället. Sverige har idag mildare straff än många andra länder. Det är för övrigt en anledning till att vi är särskilt utsatta för bland annat utländska stöldligor.

Polisiära metoder måste uppdateras. Polisen behöver nya och bättre verktyg i form av ökade befogenheter till telefonavlyssning och dekryptering. Vi kan inte hela tiden förlita oss till att andra länders myndigheter skall hjälpa oss att lösa grov kriminalitet som fallet varit med fransk polis som knäckt Encrochat. Här finns naturligtvis hela tiden målkonflikten mellan effektivitet och personlig integritet.

Sverige måste övergå från att vara naivitetens och aningslöshetens högborg i världen till en nation med en betydligt mer realistisk inställning och syn på såväl den yttre som den inre säkerheten för landet och dess medborgare.

Sverige behöver mer än någonsin en borgerlig regering, som med beslutsamhet tar tag i de stora frågorna enligt ovan men även jobben, arbetslösheten och välfärden. Det är hög tid att påbörja restaureringen av de grundläggande samhällsfunktionerna och i stället överlåta fler mindre frågor till medborgarna själva. Den tunna blå linjen måste inte bara hållas utan också avsevärt förstärkas.

Artikeltaggar

BrottKarlstads kommunLedarePolisen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.