Hoppa till huvudinnehållet

Expert om Facebookstoppet: Skakande för många

Publicerad:
Facebook låg nere under flera timmar på måndagskvällen. Arkivbild.
Facebook låg nere under flera timmar på måndagskvällen. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Facebook har fått rätsida på problemen. Strax efter midnatt började användare komma åt sina konton igen.

Nu möts företaget av hård kritik.

– Det här tycker jag tyder på en brist på säkerhetstänkande som man inte förväntar sig av en så här stor aktör, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen.

Under sju timmar på måndagskvällen låg såväl Facebook som Instagram, Messenger och tjänsten Whatsapp, som ägs av Facebook, nere i hela världen.

Strax efter midnatt, svensk tid, började Facebook visa tecken på att fungera igen och företaget meddelar att man från klockan 00.28, svensk tid, "åter har kopplat upp sig mot det globala internet", men att det kan ta tid för alla användare att komma åt alla tjänster.

Bad om ursäkt

"Våra tjänster är nu tillbaka online och vi arbetar för fullt för att kunna göra dem fullt tillgängliga", skriver Facebook i ett uttalande där företaget ber om ursäkt och betonar att det inte finns några tecken på att användardata har komprometteras eller spritts.

Orsakerna till nedgången var enligt Facebook försök att ändra konfigurationen i ett antal routrar som koordinerar trafiken mellan Facebook-servrar. Det ledde till en snöbollseffekt som fick till följd att sajterna stängdes ner.

"De underliggande orsakerna påverkade även många av de interna verktyg och system vi använder i vår dagliga verksamhet, vilket komplicerade våra försök att snabbt kunna ställa en diagnos och lösa problemen", skriver företaget.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på svenska Internetstiftelsen, säger till Sveriges Radios Ekot att det här väcker frågor om hur väl förberett Facebook är.

– Har du övat? Har du rutinerna? När du händer vad har du för plan B? Det är inte bara att det är nere, det är verkligen så att de har ingen mejl, för det ligger på samma system, de har inga andra interna verktyg, de kanske inte ens kommer in i sina lokaler.

– Det här tycker jag tyder på en brist på säkerhetstänkande som man inte förväntar sig av en så här stor aktör, säger hon till SR.

Beroende av Facebook

Brooke Duffy, lektor vid amerikanska Cornell University, forskar i hur medier, teknik och kultur möts, och konstaterar att det inte är en slump att många användare i dag är så beroende av Facebook.

"Det senaste årtiondet har Facebook gjort flera saker för att bli en fast punkt i våra dagliga liv: Vi förlitar oss på tjänsterna inte bara för att kommunicera, utan också för information om allting från lokala tillställningar till global politik", säger hon i en mejlintervju med TT, och lägger till:

"Det var först mot bakgrund av dagens avbrott som många av oss insåg hur beroende vi är av en plattform som ofta framställs som förlegad (speciellt jämfört med den relativa nykomlingen Tiktok)".

"Tas för givet"

Förutom att användare under avbrottet inte kunde skrolla sina flöden eller skriva till sina bekanta påverkade det företag som är beroende av försäljning via plattformarna – liksom annonsörer som använder sig av dem för att synas.

"Vad som är skakande för många är hur det här kollektiva beroendet tas för givet", säger Brooke Duffy.

Globala avbrott hos de övriga av de så kallade megaplattformarna – Amazon, Apple, och Microsoft – skulle kunna få liknande påverkan. Och det finns saker att dra lärdom från måndagens utbrott, enligt Duffy.

"Teknikjättar – och sociala medier-företag speciellt – är mycket mer nyckfulla och oberäkneliga än de medieföretag som dominerade under 1900-talet. Bortom de storskaliga avbrotten som vi sett i dag, så har de här företaget utvecklats i halsbrytande fart. De förändringar de gör – från nya funktioner till att skruva på algoritmerna – kan ha djupgående konsekvenser för användare och skapare".

Miljoner rapporter

Störningarna började rapporteras in efter klockan 17.30, enligt sajten Downdetector, som uppger att de under kvällen fick ta emot över 10,6 miljoner rapporter om avbrott.

Användare som besökte Facebooks sajt möttes av ett felmeddelande att webbplatsen inte gick att nå. Felmeddelandet indikerade att webbläsaren inte omdirigerades till sitt mål och antydde att något var fel i domännamnssystemet (DNS). DNS jämförs ofta med en telefonkatalog för internet, som låter webbläsaren hitta rätt.

Plattformen Facebook har omkring 2,9 miljarder användare.

Martin Yngve / TT

Gustav Sjöholm / TT

Artikeltaggar

FacebookInrikes/utrikesInstagramSverige

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.