Hoppa till huvudinnehållet

Stadsdelarna som bytte namn

Publicerad:
Reporter Frida Jansson Högberg
Frida Jansson Högberg
frida.jansson@kt.se
Södra Kroppkärr från ovan 1955. Den nedersta vägen som skär vågrätt genom bilden är nuvarande Sjöängsgatan.
Södra Kroppkärr från ovan 1955. Den nedersta vägen som skär vågrätt genom bilden är nuvarande Sjöängsgatan. Foto: Okänd/Värmlands Museum

Bytt är bytt och kommer aldrig igen? Nja, inte riktigt när det gäller vissa stadsdelar i Karlstad. Några har fått sitt namn ändrat genom åren och vissa har till och med fått tillbaka sina ursprungliga namn.

Lamberget

En gång i tiden var det inte Lamberget utan Landberget. Åtminstone finns det dokument med Landberget nedskrivet från 1640-talet. Drygt 200 år senare hade namnet skiftat över till Lamberget. En teori är att namnet härstammar från fiskeredskapet som kallas "lan" eller "lana".

Lamberget med Lambergsgatan norrut år 1949.
Lamberget med Lambergsgatan norrut år 1949. Foto: Dan Gunner

Tormestad

Det vi i dag kallar för Tormestad kallades länge för Strömsholm, vilket också syns om man tittar på stadskartan från 1908. Bara ett tiotal år senare ändrades dock namnet till Tormestad som har anor från 1500-talet. Tormestad gård var en av tre lantgårdar på Tingvalla ön, innan Karlstad fick sina stadsprivilegier och inkluderade dagens Haga, Herrhagen, Lamberget och Örsholmen. Namnet Strömsholm levde förresten kvar i folkmun fram till åtminstone mitten av 1900-talet och bron som leder Hagaleden över Klarälven nordväst om området kallas även Strömsholmsbron.

En majdag i Tormestad 1949, eller ska vi säga Strömsholm?
En majdag i Tormestad 1949, eller ska vi säga Strömsholm? Foto: Dan Gunner

Kroppkärr

Trots att Kroppkärr har gamla anor har man så tidigt som på 1300-talet kallat området för Croppoker och Kråpkiäer finns nedskrivet 1568 för att genom några alternativa stavningar och århundraden senare bli till Kroppkjerr i början av 1800-talet. "Kropp"-delen av namnet, som betyder knöl eller klump, syftar troligtvis på bergshöjden Trollkoneberget intill. "Kärr" betydde inte sumpmark på medeltiden utan snarare odlingsmark. Inte konstigt att Hertig Karl ville behålla Kroppkärr och gården för egen del när Karlstad fick sina stadsprivilegier.

Borgarnas lantställen blev våra stadsdelar

Kronoparken

Och på tal om Kroppkärr; som namnet antyder så tillhörde skogsområdet Kronoparken alltså Kronan och mer specifikt Kroppkärrs gård. Här låg bland annat Mjölnartorpet som revs först på 1980-talet.

Färjestads herrgård har anor från 1600-talet.
Färjestads herrgård har anor från 1600-talet. Foto: Dan Gunner

Färjestad

Även Färjestad är ett anrikt namn och stavades "Färgiestadh" på 1500-talet. Herrgården i området är inte mycket yngre. Redan på 1600-talet byggdes den första våningen. Färjeläget i närheten av herrgården tros ha haft stor betydelse fram tills att bron mellan Hyttan i Haga och Sundsta byggdes på 1600-talet. Även innan Östra bron stod klar 1797 var färjan en viktig transportled. Namnet ändrades även till Färjestaden under 1800-talet.

Så fick Karlstads stadsdelar sina namn

Artikeltaggar

FärjestadGamla CarlstadKronoparkenLambergetLokalhistoriaMeraSödra KroppkärrTormestad

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.