Hoppa till huvudinnehållet

Upp till 1000 nya bostäder i ny byggvision för Ulvsby

Publicerad:
De gula områdena representerar platser som enligt kommunen lämpar sig för nya bostäder. Det rosa, inramade området är Vallargärdets centrum där Ica-butiken ligger.
De gula områdena representerar platser som enligt kommunen lämpar sig för nya bostäder. Det rosa, inramade området är Vallargärdets centrum där Ica-butiken ligger. Foto: Karlstads Kommun

Avsaknaden av kommunalt avlopp sätter i nuläget stopp för Ulvsby och Vallargärdet att växa. Men kommunen menar att det på sikt skulle kunna byggas uppemot 1000 nya bostäder i området.

– Det ligger lantligt men relativt nära stan. Kommunikationsvägarna med bilväg och Klarälvsbanan för cykel är bra och det finns service i form av en Ica-butik, skola och två förskolor. Det gör området attraktivt, säger stadsbyggnadsarkitekten Marie Janäng, som arbetat med den nya byggvisionen för området.

I den har man pekat ut nya områden som lämpar sig för bostäder, både på kommunal och privat mark.

– Vi har tittat på att det ska vara nära Vallargärdets centrum, inte längre än två kilometer bort, och längs med Klarälvsbanan.

Byggvisionen är inte bindande och detaljplaner kommer att krävas innan några bostadsprojekt blir av. Men först måste man lösa den viktiga VA-frågan.

– På grund av att det nuvarande avloppet är fullbelagt har vi inte kunnat bygga något i området. Nu håller vi på att bygga ut det kommunala VA-systemet söderifrån från Edsgatan. Men det kommer att dröja till 2030 innan man kan bygga i Ulvsby, säger Marie Janäng.

Marie Janäng är stadsbyggnadsarkitekt på Karlstads kommun.
Marie Janäng är stadsbyggnadsarkitekt på Karlstads kommun. Foto: Privat

Behålla det lantliga

I arbetet med byggvisionen har man haft dialoger med de boende i Ulvsbyområdet.

– Vi fick veta mycket som vi inte kanske hade kunnat få med oss på andra sätt. Till exempel vissa platser som man inte visste var så värdefulla för de boende som de är.

– En del har uttryckt att man vill kunna bo kvar i en annan typ av bostad när man är äldre och det har ju tidigare pratats om både lägenheter och äldreboende här.

Många har varit positiva till att området ska ges möjlighet att utvecklas, men att det också funnits oro för att den lantliga känslan ska försvinna och bli till ett traditionellt villaområde.

– Vi föreslår inte att man ska bygga igen åkermarkerna utan bebyggelsen blir mest koncentrerad till Klarälvsbanan samt en del mindre områden. Det är klart att det blir en förändring, men vi vill behålla åkermark och naturmark. Men det är en svår balans.

Och att förändringen blir stor om alla utpekade områden skulle byggas det håller hon med om. I den nya översiktsplanen har man pekat ut att närmare 1000 nya bostäder ska kunna byggas i Ulvsbyområdet fram till 2050.

– Men det första som är prioriterat är att bygga vid Vallargärdets centrum, det andra skulle kunna ske längre fram.

Byggvisionen är på samråd till 21 oktober.

Artikeltaggar

Bostad och byggenNyheterUlvsbyVallargärdet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.