Hoppa till huvudinnehållet

Fler P-platser ska ge minskat bilåkande

Publicerad:
När parkeringsplatserna är för få vid de nya lägenhetshusen väljer många att parkera på gatan i stället, för att sedan ta bilen till jobbet.
När parkeringsplatserna är för få vid de nya lägenhetshusen väljer många att parkera på gatan i stället, för att sedan ta bilen till jobbet. Foto: Håkan Strandman

Om det finns fler parkeringsplatser vid lägenhetshusen kommer fler att lämna bilen hemma. Det är kommunens motivering till att öka den så kallade parkeringsnormen för nybyggen.

Kommunen ska nu justera upp värdet för hur många parkeringsplatser per lägenhet som byggherrarna måste planera för vid nya bostadsbyggen. Tidigare värden – som togs fram 2016 – har varit för snålt tilltagna jämfört med antalet bilar som de boende har, vilket gjort att många i stället utnyttjat gatuparkeringen och därför sedan tagit bilen till jobbet där den kan stå gratis under dagen.

Om tillgången på antalet parkeringsplatser ökar så kan fler lämna bilen hemma och välja andra färdmedel till arbetsplatsen. Detta gäller inte minst i centrum.

Dessutom kommer man att sänka kravet på antalet cykelplatser, eftersom det visat sig att överskottet på cykelparkeringsplatser varit stort vid flerbostadshusen och att byggherrarna samtidigt fått problem med att utforma trevliga gårdar.

Artikeltaggar

BilBostad och byggenCyklarKarlstadKarlstads kommunParkeringSamhälle

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.