Åkerö är en vanlig äppelsort som ofta finns med när pomologerna ska sortbestämma äpplen.
– Men många har gamla äppelträd och det händer att vi får in Cellini och Wealthy, säger Ulla Anesäter, pomolog.
På lördag medverkar hon tillsammans med kollegan Sven Levin när Karlstads trädgårdssällskap anordnar Äpplets dag i Mariebergsskogen. Deras uppgift är att sortbestämma de äpplens som besökarna tar med sig.
– Det vi får in är väldigt varierande, ibland kan vi få in 60-70 olika sorter. Sävstaholm och Ingrid Maria är gamla sorter som brukar finnas med.
Sådd av kärna
När Ulla Anesäter och Sven Levin sortbestämde äpplen på Mårbacka fick de in en "ny" sort.
– Den var sådd av en kärna. När man sår en kärna tror man att det blir samma sort som äpplet man tagit ifrån men det blir det inte. Det är sällan det blir bra men i det här fallet blev det bra.
Intresset för äpplen är otroligt stort, menar Ulla Anesäter. Många vill veta vad som växer i deras trädgårdar och med mer kunskap ser man möjligheter hur frukten kan användas.
– På många sorter kommer smaken fram när de lagras. Men man ska undvika att lagra dem i jordkällare tillsammans med potatis eftersom äpplen drar åt sig smaker.
2021 som äppelår betecknas inte som det bästa av Ulla Anesäter.
– Men det varierar stort, vissa träd har gett väldigt bra.
Håller ett år
Något som blivit väldigt populärt är att lämna äpplen till ett musteri, det finns flera stycken i Värmland
– Man kan få musten i en bag in box och om den har värmts upp till 70 grader vid tillverkningen står den sig ett år i en sådan box.
Vissa sorter angrips ofta av skorv och de kan även drabbas av äppelvecklare.
– Den ger sig in och angriper kärnhuset. Men om man lämnar in till ett musteri gör det inget om frukten har äppelvecklare eller skorv.
Pandemin har medfört lite andra rutiner kring själva sortbestämningen.
– Nu får besökarna lämna in påsar med sina äpplen och sedan hämta dem när vi är klara.
Landskapsäpple
Men det finns annat att göra under tiden man väntar. Bland annat finns det en äppelutställning att titta på och här kan man kanske känna igen sina egna äpplen.
– Trädgårdssällskapet har samlat in sina egna äpplen och vi har tagit med äpplen från genbanken vid von Echstedtska gården. Där finns bland annat Stenbock som är Värmlands landskapsäpple. Den är ganska tidig så skördetiden brukar ofta vara över nu i september men den går att förvara i kylskåp.