Hoppa till huvudinnehållet

Elvaårige Pär återvänder till Kalvholmen

Publicerad:
Reporter Frida Jansson Högberg
Frida Jansson Högberg
frida.jansson@kt.se
Pär Ekströms motorintresse började när han bara var några år gammal. Crosskart har han kört i sex år nu.
Pär Ekströms motorintresse började när han bara var några år gammal. Crosskart har han kört i sex år nu. Foto: Anders Ekström

– Det är lite pirrigt, det var länge sedan jag körde på Kalvholmen så jag minns knappt banan, säger Pär Ekström, 11, från Ransäter.

I helgen är han tillbaka på banan där tävlingsintresset en gång väcktes som femåring för den avslutande delen av crosskartens Sverigecup.

– Jag ser fram emot att möta mina vänner och komma ut på banan och ha riktigt roligt. Bara inte drevet går av den här gången.

Pär Ekströms motorintresse visade sig mycket tidigt. Han började åka mini crosskart som femåring, och innan dess hade han kört med fyrhjulingen hemma.

– Kalvholmen var den första banan jag körde på i stort sett.

I tre säsonger har han tävlat i 85cc-klassen, den lägsta tävlingsklassen i sporten där barn mellan nio och tretton år får köra. Nästa steg upp är 125cc-klassen. Tävlingarna sker runt om i landet.

– Det är väldigt roligt att tävla och man får många vänner som det är roligt att hänga med på tävlingarna. Man har ju en bra koppling eftersom man är intresserad av samma sak – motorer och racing, säger han.

En del fix återstår att göra på crosskarten innan helgens tävlingar.
En del fix återstår att göra på crosskarten innan helgens tävlingar. Foto: Anders Ekström

Karten krånglade

Att tävla mot vännerna är inga problem, han är inte orolig för motståndet.

– Jag skulle inte säga att det är alldeles för svårt, jag kom trea i Östmark i augusti bara sådär. Det var min första pallplats.

Snarare är det crosskarten som riskerar att sätta käppar i hjulet för hans framfart. I förra deltävlingen i Sverigecupen, i Gävle för tre veckor sedan, var det bromsarna gav med sig. I senaste tävlingen i Västerås, var det växeln som ställde till det så han missade finalen.

– Det krånglade till sig så han kom inte upp i A-final. Han hade chans på bronsplats i 85cc-cupen, men blev femma till slut, säger pappa Anders Ekström.

Vad har du för mål framöver?

– Målet är att vi ska få ihop den nya karten som vi köpt. 125cc är ju jättedyrt nu och det är bara de rika som vinner, så vi hoppas man ska få in 250cc fyrtaktsmotorer som är ungefär lika kraftfulla som 125cc, säger Pär Ekström.

Artikeltaggar

CrosskartKalvholmens motorstadionNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.