Färre röstade i årets kyrkoval

Publicerad:
Foto: Erik Simander / TT

Trots prognoser om ökat deltagande var det färre som gick till valurnorna under årets kyrkoval – bara drygt 17 procent av Svenska kyrkans medlemmar röstade. Det var de partipolitiskt obundna som gick starkast framåt när rösterna hade räknats.

Visk, Vänstern i Svenska kyrkan, blev nykomlingar i stiftsfullmäktige med 5,3 procent av rösterna, medan Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, fick 16,45 procent. Sämre gick det för Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ och Centerpartiet, som alla tre backade, även om Socialdemokraterna behåller sin position som största nomineringsgruppen med 34 procent av rösterna.

– Vi gjorde ju ett exceptionellt bra val 2017 när vi mobiliserade brett för att öka valdeltagandet. Det lyckades bra då, och vi har behållit de flesta väljarna. Vi gick också framåt i Karlstad och är väldigt starka lokalt på många håll, med siffror över 50 procent, säger Pernilla Edman (S) till Värmlands Folkblad.

I kyrkofullmäktige i Karlstads pastorat backade både Borgerligt alternativ och Centerpartiet, som fick se sina röster gå till Posk. Socialdemokraterna är fortsatt kyrkofullmäktiges största nomineringsgrupp.

Karlstads pastorat

Arbetarepartiet - Socialdemokraterna (s): 43,79%

Borgerligt alternativ (BorgA): 8,78%

Centerpartiet (c): 10,24%

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (kr): 4,67%

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK): 32,52%

Artikeltaggar

KarlstadKyrkovaletNyheterPernilla EdmanSocialdemokraternaSvenska kyrkan

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare