Tim Sterner: Inte teknikens månad

Krönikor
PUBLICERAD:
”Det finns väldigt många fördelar med digital teknologi, inte minst vad gäller kommunikation och att överbrygga geografiska avstånd mellan människor. Men det är också extremt bräckligt”, skriver Tim Sterner.
Foto: Ruud, Vidar

September har visat sig vara en fientlig månad för teknik. Först krånglade fruns laptop, sedan loggade min laptop ut permanent och slutligen drog hushållets skrivare en sista suck. Allt inom loppet av knappt två veckor.

Det är nästan så att man tror att någon installerat en dold kamera någonstans och gör ett utstuderat prank. Eller snarare ett socialt experiment för att determinera hur snabbt man kastar sig i galenskapens armar när tekniken strular. Scenerna som utspelar sig kan närmast jämföras med vad som sker i ett kontorslandskap när kaffemaskinen strejkar. Ur ett fågelperspektiv liknar det nog myrornas krig.

Tålamodet kring teknik är inte det bästa. Det är svårt att tänka sig en tid innan wifi och bluetooth, men jag minns tydligt när man satt där och väntade på att modemet skulle koppla upp. När man äntligen kommit in på nätet så ringde någon på hushållets fasta telefon så att uppkopplingen bröts. Det var minst sagt förargligt, men det var också fullt naturligt.

I dag hade det ju varit helt otänkbart. I dag finns det inte tid och tålamod till sådant. Folk hade ju strypt varandra med telefonsladden om det varit så i dag. Speciellt under en pandemi när trycket på digitala tjänster ökar. Det hade blivit ett blodbad.

Jag skulle påstå att jag besitter en hälsosam misstro gentemot teknologi och digitala lösningar. Det finns väldigt många fördelar med digital teknologi, inte minst vad gäller kommunikation och att överbrygga geografiska avstånd mellan människor. Men det är också extremt bräckligt.

Molnlagring är ett begrepp som ger mig ångest. Det är naturligtvis bra att ha sin information lagrad på en plats där man kan nå den med alla sina enheter ifall någon av dem går sönder. Men samtidigt är molnet så svårgreppbart. Det är klart att en fysisk hårddisk kan gå sönder precis som alla maskiner, men hur kan man lita på att molnet inte plötsligt skingras och vår information med den. Hur ska någon minnas oss när vi lagras så labilt, som Navid Modiri så väl uttryckte det en gång.

Det finns en anledning till att jag fortfarande beställer fysiska exemplar av fotografier i min kamerarulle och gör traditionella fotoalbum. Men det är fortfarande inte trygg lagring. Tiden gör sitt och vid en eventuell brand är papperskopior chanslösa.

En hybridmodell är nog det allra bästa, tänker jag som har vissa filer lagrade i flera molntjänster, på datorns hårddisk samt på två externa hårddiskar. Det är väl inte så sannolikt att allt går åt helvete på samma gång. Om nu inte september hinner kräva fler teknologiska offer. Jag kanske har jinxat det genom att skriva den här krönikan.

För att tillämpa ett lämpligt citat av Bright Eyes; "with these things there's no telling, we just have to wait and see".

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.