Hoppa till huvudinnehållet

Föreställningen där dina val styr över framtiden

Publicerad:
Joakim Rindå i förgrunden, har tillsammans med Lisa Färnström och kompositören Hampus Norén skapat Kartan över oss.
Joakim Rindå i förgrunden, har tillsammans med Lisa Färnström och kompositören Hampus Norén skapat Kartan över oss. Foto: Urban Jörén

Kartan över oss är en annorlunda teaterföreställning. Med lurarna i öronen och vandrar du genom stan med hjälp av mobilappens karta. Vart du går avgörs av dina egna tankar om vår framtid.

– Det börjar med frågan "Tror du att det här kommer att vara en bra plats att bo på om 100 år?" säger Joakim Rindå, en av föreställningens skapare.

Publiken samlas i kvarteret Almen. Därefter skapar lyssnaren sin egen vandring och föreställning, genom att svara på olika frågor i en app. Varje svar representerar en punkt att vandra till på kartan. I takt med att svaren skiljer sig åt blir varje vandring – och föreställning – individuell, innan publiken återsamlas vid Almen igen.

– Det är den påhittade myndigheten MESB, Myndigheten för emotionell och själslig beredskap, som har kommit till för att kartlägga människors tankar och känslor inför framtiden som ställer frågorna, säger Joakim Rindå och fortsätter:

– Vi ville att föreställningen skulle handla om framtidens stora frågor som demokrati, klimat och människans relation till varandra och naturen.

I takt med valen lyssnaren gör förändras musiken och stämningen i föreställningen.

– Det skapar en känsla av den framtid du själv föreställer dig. Vi har tänkt mycket på att vi alla bär på olika berättelser om hur framtiden ser ut, och den här "undersökningen" kan bli en arena där vi kan utforska våra egna men också andras bilder.

Responsen "omvälvande"

Kartan över oss hade premiär för drygt ett år sedan och har "spelats" på ett 50-tal orter runt om i Sverige med lokalanpassade kartor. I Karlstad kommer det att ske fyra vandringar, som en del av kulturmånaden.

– Responsen har varit rätt omvälvande faktiskt. Vissa har sagt att det här är tankar man går med varje dag och att det är skönt att få en stund att tänka och känna tillsammans. Andra känner att de springer på genom livet och att det här ger dem en plats att tänka på de här funderingarna.

Att kunna vandra runt utomhus var och en för sig gör Kartan över oss till en föreställning som går att genomföra i tider av coronaavstånd.

– Men idén väcktes hos mig och Lisa Färnström redan 2018, att göra en föreställning där publiken använder sina hörlurar och rör sig på den egna orten. Det har varit roligt för det har även lockat en annan publik än vad som normalt går på teater.

Artikeltaggar

KarlstadRiksteaternRiksteatern VärmlandTeater

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.