Hoppa till huvudinnehållet

LIVE-TV: Barn mellan 12 och 15 erbjuds vaccin

Publicerad:

– Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Det är bara genom vaccinen som vi kommer att komma tillbaka till en mer normal tillvaro. Därför vill jag vända mig direkt till dig som tvekar eller inte tagit vaccinet: boka en tid i dag, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven kallar vaccinkampanjen i Sverige en "enorm framgång", och visar på tillit till myndigheter och samhället.

Över 73 procent från 16 år och uppåt är dubbelvaccinerade.

– Men skillnaderna mellan olika grupper i samhället är för stora. Yngre personer, personer med lägre inkomst och utrikes födda har inte vaccinerat sig i samma utsträckning som andra har gjort.

Lena Hallengren:

Lena Hallengren
Lena Hallengren Foto: Claudio Bresciani/TT

– Det är framför allt för barnens hälsas skull. Regeringen har tagit höjd för att Folkhälsomyndigheten skulle utöka sin rekommendation, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Det finns stora fördelar med att vaccinera sig, säger Hallengren vidare.

Dubbelvaccinerade kan sluta följa rådet om att hålla avstånd till andra efter den 29 september, säger socialministern. Men för ovaccinerade gäller fortfarande att hålla avstånd.

Utbildningsminister Anna Ekström (S):

– Under hela pandemin har vi varit tydliga med att skolorna ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar.

Enligt Anna Ekström har man lärt sig under pandemin hur viktigt det är att skolan är öppen och att undervisningen sker på plats.

– Vaccineringen kommer hjälpa oss att hålla skolorna öppna, det är bra.

Artikeltaggar

Anna EkströmJohan CarlsonLena HallengrenPolitikStatsministerStefan LöfvenStockholm

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.