Hoppa till huvudinnehållet

Arman Teimouri: Kärnkraften måste värnas

Publicerad:
Mixen av fossilfri kärnkraft och förnyelsebar energi från sol och vind måste värnas och vara grunden i vårt klimatarbete, menar Arman Teimouri.
Mixen av fossilfri kärnkraft och förnyelsebar energi från sol och vind måste värnas och vara grunden i vårt klimatarbete, menar Arman Teimouri. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Samtidigt som Stefan Löfven höjer sig själv, regeringen och deras klimatarbete i sin sista partiledardebatt så tuffar oljekraftverket i Karlshamn på för fulla muggar. Istället för en ansvarsfull energipolitik som tar sikte på att lösa klimatutmaningarna och att stärka svensk konkurrenskraft så har vi istället fått en ideologisk lekstuga.

Regeringens brist på energipolitik påverkar din och min plånbok. Många värmlänningar har noterat att räkningen har varit utöver det vanliga. Samma konsumtion, betydligt dyrare räkning. Och det kommer bli värre. Det rapporteras om rekorddyra elpriser och att det kommer att bli värre när kylan kommer.

Värmländska industrier får emellanåt stänga ner sin produktion på grund av hutlösa elpriser. Väl värt att notera är att elpriset normalt bara upptar ett par procent av industriers totala kostnad. Att stänga ner produktionen innebär inte bara minskad tillväxt och export, utan slår också på arbetstillfällen.

Men inte nog med det. Det rapporteras kontinuerligt om kommuner som fått tacka nej till nyetableringar eller utbyggnad av industri, bostadsområden eller kollektivtrafik på grund av brist på el eller kapacitetsbrist. Det är allvarligt.

Den svenska energimixen med den fossilfria kärnkraften och förnybart som sol och vind måste värnas. Det må finnas olika syn på den svenska kärnkraften men man måste vara realist och inse att fossilfri energi är grundstommen i klimatarbetet. Utan svensk kärnkraft försvagas svensk konkurrenskraft och dessutom är el bra – även när det inte blåser eller när solen lyser med sin frånvaro.

För någon vecka sedan intervjuades miljöpartiets Per Bolund i TV4:s Nyhetsmorgon. Han påstod att han räddat svensk kärnkraft. Tvärtom har regeringen kastat ut oss i en akut elkris genom att inte fatta beslut om slutförvaret av svenskt kärnbränsle efter nästan 50 år av forskning. Produktionspåverkan från 2024 kvarstår med konsekvenser för jobben, välfärden och människors vardag.

Vi kan konstatera att grundstommen i klimatomställningen stavas elektrifiering. Industrin och samhället är beredd. Det måste ske i högt tempo och staten måste vara en möjliggörare. Men tvärtom är regeringen en bromskloss utan en plan - en konsekvens av en energipolitik dikterad av Miljöpartiet.

Regeringens klimatpolitik står därför i en återvändsgränd. Att regeringen har en oförmåga att se hur allt hänger ihop förhalar och stoppar den omställning som klimatet behöver. Paradoxalt nog har regeringen själv blivit det största hotet mot den svenska klimatpolitiken.

Artikeltaggar

KärnkraftLedarePer BolundSolenergiStefan LöfvenVindkraft