Hoppa till huvudinnehållet

Klimatinfluencern Emma Sundh: "Min förbannade plikt att engagera mig"

Publicerad:
Emma Sundh flyttade hem till Värmland efter många år i Stockholm. Nu har hon engagerat sig i lokala klimat- och miljöfrågor.
Emma Sundh flyttade hem till Värmland efter många år i Stockholm. Nu har hon engagerat sig i lokala klimat- och miljöfrågor. Foto: Frida Jansson Högberg

– Jag är glad så länge jag slipper prata om klimatet med mina barn, säger hemflyttade Emma Sundh, 38 år.

KT pratade med klimatinfluencern om det klimatsmarta husbygget, engagemanget i Månsbergsfrågan och om att behöva stå på barrikaderna för framtiden.

Grävmaskinen bullrar på vid den framväxande husgrunden. Det är en salig blandning av bråte här och var på marken, pallkragar med mogen zucchini och en klätterbana mellan träden för barnen. Emma Sundh slår sig ner i den färgskavda trädgårdssoffan. Det var pandemin som knuffade henne och familjen från Stockholm hem till Värmland igen, som hon beskriver det.

– Jag skulle egentligen föreläst hela 2020 efter att ha skrivit böcker under en längre tid. När de uppdragen försvann insåg vi att vi lever så jädra dyrt. Vi ville få ut mer av livet, kunna jobba ideellt men också göra skillnad klimatmässigt.

För ett år sedan fanns inte några konkreta planer på en hemflytt och definitivt inte det stora byggprojektet som nu pågår på tomten, ett stenkast från hennes föräldrar där de i dag bor.

– Min dröm var att ta hand om ett gammalt hus men vi värderade att bo nära mina föräldrar väldigt högt, på just den här platsen. Här finns inte så många hus och vi kom över den här sommarstugetomten som fanns här tidigare.

Stora stenar från tomten blir till grunden i husbygget, i förgrunden syns påbörjan av ett orangeri.
Stora stenar från tomten blir till grunden i husbygget, i förgrunden syns påbörjan av ett orangeri. Foto: Frida Jansson Högberg

Lokalproducerat hus

Det är givetvis inget vanligt hus som kommer att stå färdigt här i slutändan. Energismart, klimatvänligt, återbrukat och till och med närproducerat, med funktioner som underlättar ett hållbart liv.

– Vi vill undvika de mest klimatfarliga materialen som betong, plast och stål. Vi grottade ner oss i ett annat byggtänk och försöker återbruka så mycket det bara går. Det har alltid varit en sport för mig men det här känns som ett examensarbete i återbruk. Vi har hittat allt från dörrar, fönster, taktegel, hyllor, garderobsdörrar; saker som vi fått som stått i någons förråd till exempel.

Även byggmaterialen är till stor del lokala. På tomten stod några träd som de tagit ner och låtit såga upp till brädor på plats. Stenen i husgrunden kommer delvis från tomten och halmen som de ska isolera med är också från trakten kring Karlstad.

Men trots ett annat byggtänk har det inte varit svårt menar Emma Sundh.

– Nej, faktiskt inte. Vårt mission är inte bara att bygga ett hus för oss själva utan också visa att det går att göra på det här sättet och att det finns otroligt mycket kompetens i trakten. Vi vill använda lokal arbetskraft, närproducerade material och återbrukade detaljer.

Emma Sundh var en av de lokala miljö- och klimataktivister som i fredags hällde upp 20 000 kottar framför samhällsbyggnadshuset. En kotte för varje person som protesterat mot köpcentrumplanerna på Månsberget.
Emma Sundh var en av de lokala miljö- och klimataktivister som i fredags hällde upp 20 000 kottar framför samhällsbyggnadshuset. En kotte för varje person som protesterat mot köpcentrumplanerna på Månsberget. Foto: HP Skoglund

"Kommer slå mot ryktet"

För tre år sedan var Emma Sundh med och grundade den ideella organisationen Klimatklubben som verkar för att göra klimatkrisen lättförståelig, skapa opinion och få fler att engagera sig i klimatfrågan. När hon flyttade hem drog hon i gång lokala föreningen Klimatklubben Karlstad som i dag samlar drygt 300 medlemmar.

– Jag var nyfiken på hur det går till på lokalnivå men ville också skapa opinion kring olika frågor. Jag har lärt känna massor av människor och många av dem är experter på de lokala miljö- och klimatfrågorna. Det är en guldgruva.

Engagemanget har för utomstående varit tydligast i frågan om ett nytt köpcentrum på Månsberget. Emma Sundh lyfter fram hur Karlstad är en bra stad för klimatet på många sätt, men att Månsbergsfrågan går stick i stäv med allt vad hållbarhet heter.

– Dels går det emot uppsatta miljö- och klimatmål vilket är väldigt oroväckande 2021, när vi precis fått en IPCC-rapport i knät. Dessutom på en mark som är en nyckelbiotop, där arterna som lever där inte klarar sig annars. Jag tror det här kommer att slå emot Karlstads rykte. Man säger att anledningen är jobben, men de här linjära jobben som skapas kommer inte vara kvar i framtiden.

När tror du att vi landar i en balans mellan att skapa nya jobb å ena sidan och uppsatta miljömål å andra sidan?

– När alla politiker har gjort sin hemläxa och läst in sig på klimat- och miljöfrågan. Har man gjort det, då kommer man att fatta ett vettigt beslut, säger Emma Sundh och fortsätter:

– Jag kanske är radikal, men jag tycker att alla som sitter på en beslutande position ska ha genomgått någon form av klimat- och miljöutbildning. Beslutar man som man gör om Månsberget så tror jag inte den kompetensen kring framtidens utmaningar finns.

Emma Sundhs klimatengagemang kostar i tid som hon egentligen hellre hade lagt på annat, som att umgås med familjen.
Emma Sundhs klimatengagemang kostar i tid som hon egentligen hellre hade lagt på annat, som att umgås med familjen. Foto: Frida Jansson Högberg

Känner sig tvungen

Engagemanget kring frågan tar mycket tid – "som jag annars ägnat åt mina barn" – men hon vill ändå använda sin röst åt klimat- och miljöfrågan när hon får tillfälle.

– Det är min förbannade plikt att engagera mig, för mina barn och deras framtid. Jag känner mig illa tvungen. Jag har andra saker jag skulle kunna lägga tiden på om andra hade gjort sin hemläxa.

Hur håller du motivationen uppe med tanke på motgångarna, både lokalt och globalt?

– Genom att inse att det är många som gör som jag – engagerar sig. Och när mina barn i framtiden frågar vad jag gjorde när jag fortfarande hade chansen, då kommer jag att kunna svara ärligt. Men nu är jag glad så länge jag slipper prata om klimatet med dem, än är de för små för att förstå denna kris.

Vad händer härnäst?

– Vi kommer att jobba vidare med Månsberget när det når kommunfullmäktige. Men min dröm är att vi har stående samtal i kommunen med politiker, näringsliv och miljöorganisationer kring klimatet. Månatliga samtal för medborgarna att lyssna på. Och så vill jag dra igång Karlstads första återbruksgalleria – det är min stora dröm!

Artikeltaggar

Emma SundhKarlstadKlimatKlimatklubbenMånsbergetMiljö

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.