Konsumentrådgivaren: ”Spola säljaren – inte avloppen”

Krönikor
PUBLICERAD:
Att spola avloppen är inte heller något som är lagstadgat att göra, utan du som fastighetsägare bestämmer själv om och när du har behov av en sådan tjänst.
Foto: Christine Olsson/TT

Ska man kunna lita på en telefonförsäljare? I de flesta fall är det förmodligen en säljare som representerar ett seriöst företag som följer lagstiftning och god sed och även har för avsikt att leverera det som erbjuds. Det finns dock andra aktörer som kan ringa upp kommuninvånare, just nu bland annat fastighetsägare i Karlstadsområdet, och till exempel föreslå spolning av avloppssystemet. Detta är i sig inte vare sig förbjudet eller olämpligt, men det är däremot vilseledande och felaktigt att i svepande ordalag antyda att arbetet utförs i samarbete med eller på uppdrag av kommunen om det saknas avtal om sådant samarbete.

Att spola avloppen är inte heller något som är lagstadgat att göra, utan du som fastighetsägare bestämmer själv om och när du har behov av en sådan tjänst. Andra liknande erbjudanden kan avse andra bostadstjänster som rengöring av imkanaler eller ventilation, men även där är det du som enskild fastighetsägare som bestämmer om det är lämpligt.

Skulle du ändå ha tackat ja och ångra dig är det bara att meddela motparten att du inte vill ha någon tjänst utförd, du har minst 14 dagars ångerrätt och ett avtal skall även vara skriftligt för att vara giltigt. Sms kan vara tillräckligt om du fått rätt information. Och om någon tjänst värd pengarna inte utförs kan du bestrida fakturan, du ska ju få vad du och säljaren avtalat om. Tänk också på att det aldrig är bråttom, oavsett vad du blir kontaktad om och vilken tid på dygnet det är. Bekräfta aldrig något, definitivt inte med bank-id, och be att få återkomma när du kontrollerat att den som ringer dig verkligen representerar det företag eller myndighet hen hänvisar till.

En ärlig säljare som vill ha en nöjd kund lär återkomma.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.