"Fiaskot i Afghanistan är ett faktum"

Ledare
PUBLICERAD:
De senaste dagarna har bilder från Kabuls flygplats fått stor spridning på sociala medier och i nyhetsmedia, där människor försöker klättra upp på amerikanska militärplan som lyfter – och människor som faller från dem i luften.
Foto: Shekib Rahmani
En vecka som denna är det svårt att inte blicka utanför Karlstads och Värmlands gränser. Ingen har missat hur desperata människor klamrat sig fast vid lyftande flygplan, för att en kort stund senare falla mot en säker död.

Bilderna från Afghanistan, som för evigt etsat sig fast på näthinnan, visar på den förtvivlande situation medmänniskor befinner sig i när talibaner nu krossat deras frihet. Ett två decennier långt krig med hopp om att försöka skapa rättvisa och solidaritet har på några få dagar fört landet tillbaka till det vi ser som medeltiden.

Kampen om att skapa kvinnors och mäns lika rätt till frihet, ansvar och makt är som bortblåst. Gatorna är möjligtvis lugna, men kvinnorna är borta och förtrycket tillbaka. Kampen är krossad.

Låt dig inte luras av talibanernas mjuka framtoning. Det är inget annat än en charad inför öppen ridå. Talibanerna kommer att hålla det afghanska folket i ett järngrepp. De har gång på gång visat sin fruktansvärda syn på mänskliga fri- och rättigheter. De är en militant islamistisk organisation med mål om att införa grymma sharialagar i landet. Något de lugnt kan göra, nu när folket lämnas åt sitt öde.

Det som skulle bli en lugn avveckling av internationell närvaro slutade i kaos. Det är givetvis betryggande att personal från ambassaden i Kabul är på trygg mark i Sverige. Dock med en bitter eftersmak när det står fast att lokalanställda helt sonika lämnats åt sitt öde.

I media har vi fått ta del av lokalanställdas vittnesmål om hur förkastligt de behandlats. Vi har även sedan tidigare tagit del av vittnesmål från de tolkar som arbetat sida vid sida med svenska soldater när Sverige deltog i den fredsfrämjande insatsen i Afghanistan. Försvarsmakten anlitade under denna tid lokalanställda tolkar. På grund av tolkarnas arbete för de svenska styrkorna ses de som förrädare av talibanerna och lever under dödshot.

Vi kan inte lämna de lokalanställda i sticket, lika lite som vi hade lämnat våra soldater eller ambassadpersonal i sticket. Regeringen måste sätta ned foten i den här frågan och säkerställa att den som faktiskt tjänat Sverige i en väpnad konflikt också får skydd.

Fiaskot i Afghanistan är ett faktum. De säkerhetspolitiska följderna för regionen, Europa och Sverige behöver analyseras noga. Nu krävs ökat internationellt samarbete för att skydda de värst drabbade.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.