Pandemin har gjort att Karlstadsborna tillbringar allt mer tid utomhus. Det har parkchefen Anna Mossberg tydligt märkt av, inte minst på grund av att invånarna ställer nya krav på deras utemiljöer.
– Det kan vara fler sittplatser eller en ny grillplats någonstans. Det är sådant som inte varit efterfrågat lika mycket tidigare, säger Anna Mossberg.
Precis när sommaren skulle ta fart förra året tillträdde Anna Mossberg som parkchef i Karlstad. Hon leder parkenheten som har ansvaret att förvalta, driva och utveckla Karlstads parkmark och offentliga platser. I takt med att vi umgås mer utomhus har det arbetet varit viktigare än någonsin.
– Det är fantastiskt att folk är ute mer. Det gör mycket för att öka tryggheten och det blir roligare att göra fint om man vet att många ser det.
Mer fokus på små parker
Parkenheten är delaktiga i kommunens projekt inom bygg och infrastruktur. De bidrar bland annat till att avgöra hur en plats ska upplevas, om den bara ska ge människor en fördel eller om den även ska utveckla biologisk mångfald. Men byggprojekten äter också tid från skötseln av parkerna.
– Vi sitter i ett läge där byggtakten ökat och vi har inte riktigt hängt med. Vi har tidigare gjort allt själva och nu hinner vi inte det. Vi har blivit lite tagna på sängen. Vi kommer behöva ta in en del hjälp utifrån för upprustning, säger Anna.
Hon förklarar att kvaliteten på parkerna varierar lite för kraftigt just nu. Många är fantastiska, men många är också negligerade.
– Det är lätt att fokusera på de stora parkerna som planerats in som paradparker. Personligen önskar jag att vi kunde ha lite mer fokus på de mindre parkerna. Men det är en balansgång, för vi måste ha råd att sköta om dem också.
Låter grönytor växa
Under sommaren har parkenheten introducerat så kallade promenadängar, gräsytor där de låter gräset växa och klipper gångar åt allmänheten. Det är dels ett sätt att gynna den biologiska mångfalden och minska utsläpp, men även ett sätt att ge personalen mer tid över till andra sysslor. Man har även testkört robotgräsklippare på olika ytor i Karlstad med syftet att ersätta åkgräsklipparna.
– Vanliga gräsklippare ger upphov till mycket föroreningar och buller. Om vi kan bidra till att minska föroreningarna och tysta buller så kommer det vara bra för välbefinnandet. Så det konceptet kommer vi fortsätta att utveckla.
Buller från maskiner är något Anna Mossberg vet mycket om. Hon har tidigare bland annat varit ingenjör inom Volvo i tio år. Hon tyckte att det var givande att arbeta med utveckling, men kände inte lika starkt för slutprodukten.
– Jag kom till en gräns där jag kände att mitt intresse för bilar inte var tillräckligt stort. Jag har alltid varit intresserad av trädgårdar, växter och kreativitet, men blev itutad av mina föräldrar att det var något man hade som hobby. Jag hade egen trädgård, men kände att jag ville jobba med det professionellt inom branschen. Så jag skolade om mig till parkingenjör i England. Det känns helt rätt. Jag känner att jag är på rätt plats.