Hoppa till huvudinnehållet

David berättar om sitt liv genom ljudböckerna

Publicerad:
I sin andra ljudbok Herrhagen Loco skildrar David Johansson sin minnesvärda sommar 2013.
I sin andra ljudbok Herrhagen Loco skildrar David Johansson sin minnesvärda sommar 2013.

David Johansson gör ljudböcker om minnen och livsupplevelser. Under 2019 kom Orrholmen Gangster & Poet och nyligen den fristående uppföljaren Herrhagen Loco.

Många författare använder ljudboksformatet som ett komplement till den fysiska boken. För Karlstadsbaserade David Johansson har ljudboken i stället blivit ett huvudmedium. Det började med diktsamlingen Orrholmen Gangster & Poet som släpptes i maj 2019.

– Den hade jag från början tänkt skulle bli en vanlig bok men jag skalade av och skalade av. Till slut var den för kort. Inget förlag skulle vara intresserat av att trycka något som tar tolv minuter att läsa, säger David.

Använde mikrokassett

Det kanske är tur att det inte blev en fysisk bok för då hade man kanske gått miste om en unik lyssnarupplevelse. Det låter som att David berättar sin historia på någons gamla telefonsvarare. Det har sin förklaring i att han spelat in den på mikrokassett. Det är ett litet kassettband som introducerades 1969 och som under 80- och 90-talet var vanligt i just telefonsvarare.

Idén till formatet fick David från den klassiska dokumentärfilmen The Thin Blue Line från 1988 som kretsar kring mordet på Texaspolisen Robert Wood. Mer specifikt var det slutscenen som väckte Davids intresse.

Regissören Errol Morris skulle intervjua mördaren David Harris men då kameran slutat fungera fick han i stället spela in den på kassett. I filmens berömda slutscen spelas den knastriga intervjun upp medan kassettbandspelaren visas ur olika vinklar.

– Jag gillade hur det lät och upptäckte att de använde mikrokassettband, så jag bestämde mig för att göra en inspelning på mikrokassett och en digital för att testa vilken som blev bäst. Den på mikrokassett blev bäst.

Trots det unika konceptet upplevde David att hans första ljudbok inte fick så mycket uppmärksamhet som han hoppats på. När uppföljaren Herrhagen Loco var färdigskriven förmådde han sig därför först inte att spela in den.

– Jag kände mig helt desillusionerad och tvekade på om jag skulle läsa in Herrhagen Loco. Men jag gjorde till slut en demoläsning och tyckte att det passade. Jag tänkte att jag åtminstone kunde berätta min historia för vänner och bekanta.

Omslagsbilden till Herrhagen Loco
Omslagsbilden till Herrhagen Loco Foto: Kristoffer Andrén

Har filmbakgrund

Herrhagen Loco tar vid nästan exakt där föregångaren slutade och utspelar sig i Karlstads nattliv under en händelserik sommar 2013. Till skillnad från diktsamlingen är Herrhagen Loco en mer sammanhängande prosaberättelse på 42 minuter. Den skiljer sig även från föregångaren genom att den inte är inspelad på mikrokassett.

– Eftersom Herrhagen Loco är längre fungerar det inte med mikrokassett. Om man behöver göra omtagningar skulle det bli för krångligt. Sedan är stilen i Herrhagen Loco lite mer realistisk så då passar det bättre med digital inspelning.

Davids berättande är väldigt filmiskt och visuellt, vilket har sin förklaring i att han studerat på Dokumentärfilmskolan vid Ölands folkhögskola. Hans filmbakgrund gör sig även påmind då han jämför stilarna i sina två verk.

– Man skulle kunna säga att Orrholmen Gangster & Poet är Super-8 och att Herrhagen Loco är mer HD.

Båda ljudböckerna finns publicerade på Spotify, Acast och Youtube.

Rör sig mot humor

David är inte en typisk poet. Han rör sig inte i kulturkretsar och är inte särskilt intresserad av svensk samtidspoesi. När han började skriva sin diktsamling kom det därför som en överraskning för många i hans bekantskapskrets.

– Många jag känner tänkte nog ”Va? Ska DU skriva poesi?”

Leonard Cohen är en favorit som nämns i Herrhagen Loco, men i övrigt är David mer inspirerad av realism än utsvävande metaforer. Han nämner Karl Olov Knausgård, Jan Myrdal och Karlstadsbördige journalisten Staffan Heimerson som influenser.

Hos den sistnämnde är det kåserier och reseskildringar som David dras till. Han betonar att han inte delar alla Heimersons åsikter men att han uppskattar hans humor. Det är i den riktningen David ser sig själv vara på väg i sitt berättande.

– Om jag fortsätter så kommer jag nog ägna mig mer åt skämt och att skriva mer humor.

Artikeltaggar

HerrhagenLitteraturNöje/KulturPoesi

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.