Hundratals miljoner kronor riskerar att ätas upp av skogsägarnas nemesis – granbarkborren.
Sommarens höga temperaturer och starka vindar har varit gynnsamma för den trädförstörande insekten.
– Det finns risker för mycket stora skador.
Det menar Alf Olofsson, ställföreträdande distriktschef på Skogsstyrelsen i Värmland.
– Vi har en ny generation av barkborrar som är på gång nu. Bland annat blåst i samband med åska har gjort att det finns gott om mat för dem.
Han hoppas att den senaste tidens svalare väder håller i sig, det skulle minska risken för ett större angrepp. Ökar temperaturerna igen kan skadorna bli lika stora som de var förra året.
– Vi bedömde att det var en miljon kubikmeter skog som skadats då. Det motsvarar hundratals miljoner kronor.
Värmen gynnar borren
Granbarkborrens framfart ökade i samband med den varma sommaren 2018, och effekten av den sommarens populationsökning av trädätaren håller i sig än i dag. Med ett varmare klimat framöver kommer skogsägarna antagligen få räkna med ännu fler granbarkborreskador i framtiden.
– Ja, det är ett kort svar men så är det. När det var så varmt och torrt blev granarna stressade för att de inte fick vatten. Det gjorde dem också känsligare för angrepp.
För att minska effekterna av barkborrens framfart, eller åtminstone förutsättningarna för att den ska trivas, är skogsskötseln A och O.
– I en bra skogsskötsel är träden vitala. I det här ligger även att man inte bör plantera gran på torrare marker. Rätt trädslag på rätt mark är viktigt, säger Alf Olofsson.
"Ha koll på skogen"
På torrare mark trivs tallen bättre. Men där är utmaningen i stället älgarna som gärna tuggar i sig ungtallarna. Därför planteras ofta gran på sådan mark i stället, trots att det kan innebära problem när träden blir större.
– Mer blandad skog är också bra, gammal skog med enbart gran är mer utsatt för angrepp. Men det finns marker där gran är bäst.
En annan aspekt av skogsskötseln är att forsla bort träd som nyligen fallit till marken, så kallade vindfällen.
– Normalt går granbarkborrarna mest på vindfällen, men när de är många det är då de går på den vanliga skogen också.
Vindfällen ska helst vara bortförda innan juli varje år, för att minska risken för barkborreangrepp. Därför är det viktigt att se över sin skog, som markägare.
– En del markägare är duktiga och gör just det. Men det är många som inte har koll, framför allt om man bor långt ifrån sin skog.
I september kommer Skogsstyrelsen att göra en inventering av hur sommarens angrepp sett ut.
– I fjol var det södra och centrala Värmland som drabbades, i år upplever vi att det drar längre norrut. Det kommer att bli mycket skador i år men vi hoppas att de inte blir värre än förra året.