Hoppa till huvudinnehållet

Vardagsliv i Gästhamn

Publicerad:
Gästhamnarnas utbud kan skilja sig åt väsentligt, en del har ingen el att erbjuda, andra är fullt utrustad. På bilden: gästhamnen på Sydkoster.
Gästhamnarnas utbud kan skilja sig åt väsentligt, en del har ingen el att erbjuda, andra är fullt utrustad. På bilden: gästhamnen på Sydkoster. Foto: Erik Johansen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Ska ni gå till Tyrislöt? Jahaja, där finns nästan ingenting”, säger vår granne i Fyruddens gästhamn. Det passar bra, tycker jag som har en krönika att skriva. Inget som attraherar, inget som distraherar. Lugn och ro. Skrivro. Kanske sitta ute i sittbrunnen och skriva med vattnet precis utanför. Perfekt.

Och ja, det stämmer. I Tyrislöt finns nästan ingenting. Jodå, brygga med bommar att knyta fast sig vid finns. Så småningom upptäcker vi toaletter en bit bort mot campingen. Kanske finns det duschar om vi letar. Färskvatten finns inte. Det är tomt i vår tank. Två halvliters petflaskor har vi. Troligen kan vi hämta vatten i vår femlitersdunk och några petflaskor någonstans på campingen, så vi klarar oss tills vi kommer till nästa gästhamn. Det fixar sig. Troligen.

Men. Det finns inga eluttag på bryggan. Massor på campingen några hundra meter bort men inga på bryggan. Enligt den där boken vi tittade i, skulle det finnas. Den är från 2005. Mycket har hänt sen dess, det har vi blivit varse ett flertal gånger, och jo, vi har färskare information på nätet och i årets upplaga av Gästhamnsguiden, men dessa informationskanaler är inte heller alltid så uppdaterade så att det stör.

Men varför måste jag då nödvändigtvis ha el? kanske du undrar. Jo, det var ju det där med att skriva den här krönikan. Min kära lilla dator vill absolut ha ny och färsk el för att visa vad som finns där inne i det allra heligaste, och trots att batteriet är fulladdat förblir skärmen mörk till dess att jag stoppar in en kabel och förser den med el. Okej, det är ingen katastrof. Det är bara söndag, och jag har en dag till på mig, så jag ägnar mig åt att läsa i stället och hoppas på bättre lycka i nästa hamn.

Att tillbringa sommaren ombord på båt och att sköta sina vardagliga bestyr i olika gästhamnar fungerar i allmänhet väldigt bra; de allra flesta har numera både el och färskvatten på bryggan, och i servicehusen finns toaletter och duschar med varierande standard och fräschhet. Nästan överallt finns också en tvättstuga, som dock kan ge rejäla stresspåslag i form av extremt långa tvättprogram på sisådär tvåochenhalv till tre timmar. Mycket adrenalin, när det är många som vill tvätta.

Det allra viktigaste den här sommaren har ändå varit att hitta en badstege eller en brygga att ta vårt morgondopp från, och vi har lyckats i nästan varje hamn utom de allra största och därigenom kunnat ta ett morgondopp – det allra bästa sättet att inleda dagen på! Temperaturen har varierat mellan tretton och tjugosex grader, men alla dopp har varit helt ljuvliga!

Krönikan då? Och elen? Jodå, vid dagens gästbrygga vid Lagnö strömmar fanns det el, och som du ser, blev månadens krönika skriven efter att jag väntat ut dagens åska..

Och morgondoppet? Ingen brygga i sikte, så det blir från båtens badstege.

Artikeltaggar

BåtarKrönikor