Hoppa till huvudinnehållet

Nya PRO-ordföranden: "Vi måste nå de yngre pensionärerna"

Publicerad:
Reporter Frida Jansson Högberg
Frida Jansson Högberg
frida.jansson@kt.se
"PRO Värmland har alltid haft många medlemmar i förhållande till befolkningen" säger Torsten Born.
"PRO Värmland har alltid haft många medlemmar i förhållande till befolkningen" säger Torsten Born. Foto: Frida Jansson Högberg

Föreningslivet är Torsten Borns passion och ordförandeposterna har avlöst varandra i hans liv. Nu har han tagit över klubban för PRO Värmland.

– En del människor är engagerade och andra är det inte. Jag brukar säga att "om du vill ha något gjort så ska du prata med en någon som har mycket att göra, för de andra har inte tid". Jag har aldrig suttit med i en styrelse för att bara sitta med.

Torsten Born berättar att han alltid varit en föreningsmänniska och nästan alltid har engagemanget funnits i folkrörelsesfären. Meritlistan är lång – ordförande för ABF Värmland, ordförande för Folkets hus och parker i Värmland, och flera uppdrag i andra idéburna organisationer. Han är nu även ordförande i en bevattningsförening, vice ordförande i båtsällskapet i Skoghall och därtill även hamnchef.

– Jag har en förstående hustru. Vi har fem barn och har varit gifta i 55 år, så hon har väl tyckt att det är okej då. Men visst har det varit tufft i bland.

Torsten Born var tidigare vice ordförande för PRO Värmland och har tagit över ordföranderollen efter Lisbeth Staaf-Igelström.
Torsten Born var tidigare vice ordförande för PRO Värmland och har tagit över ordföranderollen efter Lisbeth Staaf-Igelström. Foto: Frida Jansson Högberg

Satsar på yngre

Nu leder han en organisation med 14 000 medlemmar där de flesta, till skillnad från hans tidigare föreningsengagemang, inte sökt sig dit på grund av en särskild ideologi eller ett specifikt intresse.

– Jag kan tänka mig två skäl till att man går med i PRO, det ena är de socialpolitiska frågorna för pensionärer och det andra är aktiviteterna. De flesta pensionärer är ju faktiskt friska personer som slutat jobba och kanske saknar den sociala kontakten man hade på jobbet. De vill fylla sin vardag med något meningsfullt.

Han beskriver hur pensionärerna blir "yngre och yngre". En 65-åring förr hade en hälsa som motsvaras av den 75- eller 80-åring i dag. Att få 65-åringarna att gå med i dag är en stor utmaning för Torsten Born och hans kollegor i PRO.

– Vi måste satsa på de yngre, precis som alla andra föreningar. Annars kommer de aldrig att gå med.

Lustfyllda aktiviter

Hans lösning är att skapa lustfyllda aktiviteter. Det kommer han ofta tillbaka till under intervjuns gång.

– Det måste vara lustfyllt, att du känner att dina förväntningar uppfylls. Jag tror det krävs fler aktiviteter som resor och friskvård. Folk vill gymnastisera och träna, och de vill också förkovra sig, säger han och fortsätter:

– Om man stöter på en nybliven pensionär och säger "Du ska inte gå med i PRO då?" så säger de "Nej, jag ska resa". Då säger jag att det är just det vi gör i PRO.

Nästan alla aktiviteter, så när som på golf och boule, har varit pausade under pandemin. Men eftersom medlemmarna nu bör vara vaccinerade så kan man köra i gång igen under hösten, menar Torsten Born.

Foto: Frida Jansson Högberg

Mer äldreperspektiv

Men de socialpolitiska frågorna är förstås viktiga också. På riksplanet drivs frågan om ett nytt pensionssystem. På regional nivå har man jobbat med tillgängligheten inom kollektivtrafiken och samhällsplanering, till exempel.

– Vi vill att man ska försöka ha ett äldreperspektiv i allt, inte bara nöd och död. Vi vill att äldre ska få komma till tals även i frågor som rör barn och bostäder.

Han märker dock att man ser annorlunda på äldrefrågor än tidigare.

– Vi märker att det har skett en förändring och vi får oftare vara med och yttra oss i olika frågor. Det är jätteviktigt.

Torsten Born

Ålder: 76

Bor: Hammarö

Gör: Ny ordförande för PRO Värmland

Familj: Fru, barn, barnbarn och barnbarnsbarn

Intressen: Föreningsliv, båtklubben och motorbåten

Artikeltaggar

NyheterPensionärsorganisationerPROTorsten BornVärmlands länÄldre

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.