Hoppa till huvudinnehållet

Verkar i Frödings anda

Publicerad:
Malte Persson får Frödingsällskapets lyrikpris i år.
Malte Persson får Frödingsällskapets lyrikpris i år. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Malte Persson är mottagare av Frödingsällskapets lyrikpris för 2021. Han kommer från Göteborg men är numera baserad i Berlin.

Poet, prosaist, barnboksförfattare, översättare och litteraturkritiker. Malte Persson tar sig an litteraturen från flera olika håll och har ofta prisats för sina litterära insatser.

Bland de senaste bedrifterna finns De Nios översättarpris på 100 000 kronor som han tilldelades i februari. Men det blir inte enda priset i år, för han är även årets mottagare av Frödingsällskapets lyrikpris på 25 000 kronor.

– Det är jätteroligt. Jag gillar Fröding och det känns kul att mina dikter blir uppskattade, säger Malte.

Vad har du för relation till Fröding?

– Jag har läst alla hans dikter och uppskattar särskilt det musikaliska i dem. Han är fortfarande en av de bästa i Sverige på att skriva med rytm och klang.

Leker med lyriken

En av anledningarna till att Malte Persson tilldelas Frödingsällskapets lyrikpris är att hans poesi är ”präglad av en respektlös lek med lyrikens former”. Likt Gustaf Fröding experimenterar han gärna på rim och vers.

– Det som är spännande med att skriva på rim är att det leder in tankarna på andra vägar än hur man hade tänkt annars. Jag blir ibland överraskad själv, säger han.

Maltes senaste diktsamling Undergången som kom ut på Albert Bonniers förlag i april skildrar hur labil vår existens är, och hur allting vi skapat helt plötsligt bara går upp i rök när undergången nalkas. Det är ett minst sagt allvarligt tema men hans språkliga lekfullhet kontrasterar till det tunga.

Är den där krocken ett medvetet stilgrepp?

– På ett sätt är den väl det, men det är också mitt sätt att skriva på. Jag vill att det ska vara roligt och njutbart även om det gäller allvarliga teman. Poesin ska få vara underhållande. Precis som Fröding har skrivit på både allvar och på skoj. Jag tycker att hela spektrumet ska få finnas.

I diktverket Till Dikten från 2018 leker Malte med vår föreställning om vad poesin är och försöker försvara den från sig själv. Poesin har inte riktigt samma ställning i det svenska samhället i dag som den hade på Frödings tid.

– Det är svårt att förutsäga vad som kommer hända med poesin. Om civilisationen går under kommer kanske folk att prestera dikter vid lägereldarna när det inte längre finns några tv-serier att se. Men förhoppningsvis kommer fler börja uppskatta poesin även innan dess.

Hur ser framtiden ut för din poesi då?

– Jag har alltid en massa påbörjade diktsamlingar men det är svårt att se vad som kommer bli en bok. Undergången är ju en väldigt ambitiös bok så den blir svår att följa upp.

Har gett ut barnbok

Lyrikmässigt är Malte Persson inte enbart aktuell med Undergången utan även med ett översatt urval av tyskspråkige ikonen Rainer Maria Rilkes dikter, utgivna i boken Valda dikter på Ellerströms förlag.

Den allra senaste boken av Malte som landat i butikshyllorna tillhör dock en helt annan genre. Det är nämligen bilderboken Nalle Havsöga som gavs ut av Mirando bokförlag nu under juli. Här har Malte samarbetat med London-baserade illustratören Bill Bragg.

– Jag skrev texten och sedan gav jag Bill fria händer, men jag har fått se skisser under tiden och har varit väldigt nöjd med dem. Sedan har arbetet dragit ut lite på tiden på grund av pandemin.

Man skulle kunna tro att skrivandet av en barnbok skiljer sig ganska mycket från att skriva poesi, men Malte förklarar att Nalle Havsöga faktiskt inte är så långt ifrån exempelvis Undergången.

– Det är fortfarande skrivet på vers och innehåller både lite roligt och lite allvar.

Den 22 augusti ska Frödingsällskapets lyrikpris delas ut i samband med Frödings födelsedag då Frödingdagarna arrangeras på Alsters herrgård. Malte hoppas kunna ta emot priset personligen.

– Jag hoppas att jag kommer kunna vara på plats. Jag ska prata med Frödingsällskapet och så där, men det är just nu inte hundra procent att jag kan vara med.

I samband med utdelningen kommer även fjolårets lyrikpris delas ut till Eva Runefelt.

Malte Persson

Ålder: 44

Bor: Berlin

Aktuell med: Frödingsällskapets lyrikpris, samt böckerna Undergången (Albert Bonniers), Valda dikter (Ellerströms) och Nalle Havsöga (Mirando)

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdBerlinGustaf FrödingGustaf Fröding-sällskapetIntervjunLitteraturMalte PerssonPoesi

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.