Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vill få fler att flytta in i ödehus

Publicerad:
Att bo och leva på landsbygden är en dröm för många. Nu inventerar kommunen ödehus.
Att bo och leva på landsbygden är en dröm för många. Nu inventerar kommunen ödehus. Foto: Helena Karlsson

Karlstads kommun vill få fler entreprenörer att flytta till tomma hus på landsbygden. ”Nära till möjligheter” är benämningen på en satsning där man bland annat inventerar ödehus.

Många drömmer om att bosätta sig på landsbygden och driva sina verksamheter därifrån.

– Genom satsningen Nära till möjligheter vill vi fånga upp intresset och välkomna fler familjer med entreprenörsanda och inflyttare som bidrar till en levande landsbygd, säger Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet.

Läs även: ”Familjen Larsson-Hämäläinen flyttade in i ett ödehus”

Kommunen gör en inventering av hur många hus som står tomma utanför tätorterna och samlar in intresseanmälningar. Dessa intresseanmälningar avser såväl köpare som säljare. Kommunen ser detta som en möjlighet att stärka landsbygden genom att locka personer som vill driva verksamheter i en lantlig miljö.

I mitten av juni hade cirka 30 intresseanmälningar kommit in till kommunen.

Bakgrunden är en motion som Christian Norlin (S), ledamot i kommunstyrelsen och vice ordförande i landsbygdsrådet, skrev 2019.

– Jag och landsbygdsutvecklare Henrik Lindholm var på Landsbygdsriksdagen på Öland. Där var det två kvinnor som berättade om att de gjort detta i Falkenberg. De hade fått enorm respons, skatteintäkterna hade ökat med cirka 1,7 miljoner per år. Jag tyckte att vi kunde testa här, även om vi inte har någon kust.

Christian Norlin (S) blev inspirerad av Falkenberg och skrev en motion på temat Lev din dröm.
Christian Norlin (S) blev inspirerad av Falkenberg och skrev en motion på temat Lev din dröm. Foto: Johan Eklund

I motionen Lev din dröm föreslog han att Karlstads kommun skulle genomföra landsbygdsprojektet Lev din dröm med inspiration från Falkenberg för att lyfta attraktionskraften och öka antalet invånare och entreprenörer. "Det är angeläget att öka antalet invånare på landsbygden för att säkerställa och utveckla kommunal och kommersiell service".

I Falkenberg fick samtliga fastighetsägare, som av olika anledningar var skrivna någon annanstans, ett brev från kommunen. 200 hörde av sig och berättade varför deras hus var obebodda. På det sättet frigjordes initialt 45 fastigheter för försäljning alternativt uthyrning. Från början hade man målet att locka tio nya entreprenörer. Det var 128 som visade intresse för att flytta till Falkenberg!

– Det är många som lever sin dröm på landsbygden och Karlstads landsbygd har plats för fler företagsdrömmar, säger Christian Norlin (S), ledamot i kommunstyrelsen och vice ordförande i landsbygdsrådet.

Genom inventeringen kan kommunen fungera som en lots, sedan är det mäklarfirmorna som sköter förmedlingen mellan säljare och köpare.

Artikeltaggar

Bostad och byggenChristian NorlinInventeringKarlstads kommunLandsbygd

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.