Hoppa till huvudinnehållet

Familjen Larsson-Hämäläinen flyttade in i ett ödehus

Publicerad:
Helena Larsson, Ameo Larsson och Sami Hämäläinen framför det gamla huset i Örtenästorp. Det hade stått obebott flera år när de flyttade in i midsomras.
Helena Larsson, Ameo Larsson och Sami Hämäläinen framför det gamla huset i Örtenästorp. Det hade stått obebott flera år när de flyttade in i midsomras. Foto: Britta Staake

På en sluttande tomt i Örtenästorp står det gamla huset stadigt men i behov av kärlek och omtanke. Under midsommar flyttade familjen in och startade sin renoveringsresa, från bortglömt till charmigt boende.

– Det gick fort. Min kompis Elin tipsade mig om att det fanns ett ödehus. När vi var redo att åka och kolla lade kronofogden ut det till försäljning för 365 000. Men det är nog värt mer, säger Helena Larsson.

Hon och Sami Hämäläinen träffades på Tinder och tillsammans med Helenas son Ameo Larsson, 9, hade de bott ett tag i Tidafors. Det har just flyttat klart och nu återstår en hel del arbete.

Sami Hämäläinen, Ameo Larsson och Helena Larsson har bott en knapp månad i det tidigare ödehuset i Örtenästorp.
Sami Hämäläinen, Ameo Larsson och Helena Larsson har bott en knapp månad i det tidigare ödehuset i Örtenästorp. Foto: Britta Staake

– Det står att huset är på 130 kvadrat, det har fyra rum men det finns också ett oisolerat rum som vi inte vet om det har räknats in i ytan, säger Helena Larsson.

Läs även: ”Kommunen vill få fler att flytta in i ödehus”

Huset hade varit helt tomt i fyra år men ingen hade bott där permanent de senaste sex åren.

– Det står 1909 som byggår men det är nog äldre. De gjorde en inräkning 1909 och de hus som inte kunde åldersbestämmas fick 1909 som byggår. Stommen är fast och golven har väldigt breda bräder. Vi tror att det kan vara från slutet av 1800-talet.

Golvplankorna är breda men täcks delvis av mattor för att undvika flisor i barfota fötter.
Golvplankorna är breda men täcks delvis av mattor för att undvika flisor i barfota fötter. Foto: Britta Staake

Helena Larsson är trädgårdsmästare och Sami Hämäläinen är snickare. På sikt har de planer på att starta ett företag på hemmaplan. Men i dagsläget behövs Samis insatser i den nya bostaden.

– Vi har funderat på att ha liggande bräder på fasaden. Kanske mullvadsfärgade med vita knutar och svarta detaljer. Vi har också funderat på ett tornrum, vi gillar torn. Och så ska vi kanske bygga in en del av verandan.

Verandans pelare är vackra men i behov av omvårdnad.
Verandans pelare är vackra men i behov av omvårdnad. Foto: Britta Staake

Det finns planer på att öppna upp taket och göra de gamla bjälkarna synliga. Dessa ser man nu främst i det oisolerade rummet som så småningom ska bli sovrum.

– Sami vill öppna upp allt. Det är 2,10 i takhöjd nu så han kan sitta i sängen och stänga takfläkten, skrattar Helena Larsson.

Tomten är på cirka 4 500 kvadratmeter och växthuset håller på att resas. Vinbären har mognat och lite tomatplantor har planterats i jorden.

– Jag sörjer lite grann att jag inte har kommit i gång med att odla, det är viktigt för mig, säger Helena Larsson.

I det oisolerade rummet syns de vackra gamla takbjälkarna. Rummet ska isoleras och bli sovrum.
I det oisolerade rummet syns de vackra gamla takbjälkarna. Rummet ska isoleras och bli sovrum. Foto: Britta Staake

Helena Larsson är fylld av idéer, planer och drömmar.

– Jag vill ha gammal stil men kök och badrum ska vara modernt. Kanske country style, det gillar vi. Vi tycker om det rustika, att ta fram det gamla. Det ska vara mysigt med fällar och öppen spis.

Möblerna inne är på plats men mycket arbete är kvar. Golvens breda plankor täcks till stor del av mattor eftersom de behöver slipas. Mycket av det som ska åtgärdas inomhus går att göra i vinter, menar paret. Väggarna är lite buckliga och måste rättas till innan det går att tapetsera. Värmen ska också fixas med luftvärmepump och spis.

Ameo Larsson har egna planer för sitt rum. Färgerna bryr han sig inte så mycket om, även om han ifrågasätter mammas förslag.

Mycket arbete återstår men huset är fullt beboeligt och familjen kan slå sig ned i tv-soffan.
Mycket arbete återstår men huset är fullt beboeligt och familjen kan slå sig ned i tv-soffan. Foto: Britta Staake

– Jag ska ha tv och tv-spel. Jag har redan det men jag vill ha nya.

I de vuxnas sovrum står några gamla dörrar lutade mot väggen. Dessa ska så småningom bli sänggavlar. På ena väggen har tapeten ryckts bort för att få fram murstocken.

Renoveringsresan har bara startat och förhoppningen är att det ska vara klart om fyra-fem år. Köpet innebar kanske lite mer arbete än de räknat med.

– Vi ångrar oss inte, men mycket har gått fel. Fast så blir det ju. Det dyker alltid upp något som man inte har räknat med.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunLandsbygdMolkomRenoveringar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.