”Gängkriminaliteten måste krossas”

Ledare
PUBLICERAD:
I helgen skadades två små barn efter en skottlossning i Flemingsberg, den senaste i raden av skjutningar.
Foto: Johan Jeppsson/TT
Att känna sig trygg i vårt samhälle är något vi tar för givet. Vi tar förgivet att vårt rättsväsende skapar den trygghet vi är vana vid. De flesta av oss kommer aldrig ens i kontakt med vårt rättssystem under en hel livstid. Möjligen en fortkörningsbot. Avsaknaden av kontakt ska vi vara tacksamma för.

Men nu går det inte ens dag utan att man kan läsa om skjutningar. Ytterligare en skjutning, ytterligare en artikel att bläddra förbi. Skjutningar är numera en vana – farligt nog. Hjärnan orkar inte ens registrera dem längre.

Men vissa nyheter fastnar på näthinnan. Vissa nyheter gör ont och gör ilskan stor. Som när vi under helgen kunde ta del av att två små barn blivit skjutna. Hur är det ens möjligt? När ska samhället sätta stopp? Hur ska föräldrar våga låta sina barn växa upp för att bli trygga individer när enskilda individer krossar både drömmar, bostadsområden, trygghet och liv?

Men det stannar inte där. För några veckor sedan sköts en ung polisman till döds i Göteborg. Sorgen och ilskan är stor och delas av många. Polisen är första linjen i rättsstaten. De som hotar, våldför sig på och saboterar för dem som utgör vårt samhälles yttersta skyddsnät ska mötas av kraftfulla konsekvenser.

Och det handlar heller inte om några fåtal områden. Ett 60-tal områden runt om i Sverige har identifierats med påtagliga problem med kriminella nätverk och det finns 22 särskilt utsatta områden där kriminella grupper men också religiösa fundamentalister upprättat egna maktstrukturer. Samhället måste återta kontrollen över de otrygga stadsdelarna.

Tidigare i år konstaterade Brottsförebyggande rådet att Sverige gått från en låg nivå av skjutvapenvåld till ett av de länder med den värsta nivån. Det räcker inte att konstatera att våldet, skjutningarna och sprängningarna är oacceptabla. Det måste krävas politisk handling med kraftfulla åtgärder.

Det är nämligen inte mer än rimligt att blåljuspersonal alltid ska känna sig trygga. Det är heller inte mer än rimligt att barn alltid ska känna sig trygga och ha en säker miljö. Allt annat är orimligt. Därför kan man konstatera att regeringen Löfven misslyckats. Det krävs omfattande politisk handling med exempelvis fler poliser, skärpta straff, bättre verktyg för rättsväsendet och möjlighet att beslagta tillgångar. Listan kan göras mycket längre. Den rödgröna regeringen verkar dock handlingsförlamad.

Gängkriminaliteten kan och måste krossas – men då måste de mötas med samhällets fulla kraft. Alla ska känna sig trygga, vare sig man bor i Karlstad, Stockholm eller Årjäng.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.