För drygt två år sedan flyttade Amanda och Daniel Kylin till Liljenäs gård på Segerstad. Redan när de träffades fanns drömmen om att bo på landet och ha en gårdsbutik. Nu har de öppnat glasscafé i den gamla ladan och här säljer de även närodlade produkter.
I huvudbyggnaden från 1798 bor de med de tre barnen. När de väl hittat gården gick allt i ett rasande tempo. Ladan, som även varit stall och auktionshall, har totalrenoverats och Daniel Kylin gör jämför förelsen med tv-profilerna Kalle och Brita Zackari.
– Det är som Hjälp, vi har köpt en bondgård, på värmländska.
– Det är lite som vi är som personer, säger Amanda Kylin. Inget bromsar oss. Folk runt omkring oss har sagt till oss att ta det lugnt. Samma år vi flyttade hit fick vi också vårt andra gemensamma barn.
Egna kreationer
I den stora lokalen, där bjälkar och mur tagits fram och bevarats, finns glasscaféet där de serverar egenkomponerade glasskreationer med namn som Rosa himlen, Chokladchock, Mintklick, Dagens regnbåge och Lakritsfreak. Tanken är att ha en meny efter säsong, till exempel med tema som blåbär och hallon.
Här inne finns också olika produkter, det mesta närodlat såsom Värmlandschips från Brunskog, öl från Kristinehamn och Kil, fårskinn från Kil och Lakene, bivax och honung från Elins bin, mjöl, bröd, kött, grillostar, lax, grönsaker och mycket annat.
– Den 23 juli kommer Elin (Iderström) hit och har en föreläsning om bin.
Plats för barnen
Det går även att köpa glass genom en lucka och alldeles i närheten har paret byggt upp en lekplats där barn kan roa sig sedan de ätit upp sina glassar.
– Det är något vi själva ibland saknat när vi varit ute, säger Amanda Kylin. Barnen kan leka medan föräldrarna kopplar av.
Såväl närboende som turister har börjat hitta till glasscaféet, bland annat de som tagit en cykelutflykt. Det finns smörgåsar också, men ungefär 95 procent kommer för glassen. Under helgen stod det bilar parkerade längs vägen och personalen, som består av sju personer varav två i disken, hade fullt upp.
I nuläget håller caféet öppet fredag till söndag. Daniel Kylin jobbar som behandlingsassistent inom Karlstads kommun, Amanda Kylin har en frisörsalong, Gårdsklippet, på gården. Det finns tankar om att på sikt hålla öppet året runt, men de har ännu inte bestämt hur. Båda har gått utbildning inom Grön arena i syfte att kunna certifiera gården så småningom och driva grön rehabilitering.
När de köpte gården följde även en champinjonodling med. Den startades av familjen Jensen 2009, sedan har den hyrts ut och drevs av Värmlandsodlarna som gick i konkurs tidigare i år.
– Vi hade tre val, att lägga ned, hyra ut eller driva den själva, säger Daniel Kylin.
De beslutade att driva den själva och den kan sysselsätta en och en halv till två personer. I dag har de en anställd. Kapaciteten är två ton per månad.
– Vi började med hjälp av våra föräldrar och trodde att vi skulle klara det själva. Men det är mycket jobb med godkännande, leveransportaler och liknande.
På gården finns även en del fyrfotingar såsom två egna hästar, sju får, åtta lamm, kaniner, katter och drömmen om en hund när barnen blivit lite större.
– Vi ska ha en besättning på tio får och vill gärna ha höns, om vi hinner. Hönshuset är klart.