Hoppa till huvudinnehållet

Polisen varnar äldre för telefonbedragare

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Lämna aldrig ut dina personliga koder om någon ringer.
Lämna aldrig ut dina personliga koder om någon ringer. Foto: Jessica Gow/TT

De senaste dagarna har flera äldre personer blivit uppringda och lurade på pengar, bland annat i Karlstad och på Hammarö.

– Vi har fått anmälningar från tre personer, två fullbordade bedrägerier och ett försök, säger Eva-Maria Nyström, förundersökningsledare på polisen i Värmland. Det är ganska mycket pengar, omkring 30 000 kronor från vardera av de två som fullbordades.

Bland de drabbade finns äldre personer, födda på 1920- och 1930-talen. De har blivit uppringda och lurade på pengar på olika sätt, så kallad vishing. Polisen säger att man av erfarenhet vet att mörkertalet ofta är stort vid den här typen av brott, och att det säkert finns fler som har blivit uppringda, men inte anmält.

Telefonbedrägeri är ett brott som är ständigt förekommande och gärningspersonerna hittar hela tiden nya sätt att lura sina offer. Ibland säger de som ringer att ”du har blivit beviljad lånet du sökt”. När den som svarar säger att hen inte ansökt om något lån säger uppringaren att hen måste vara utsatt för ett bedrägeri, men att hen ska få hjälp att stoppa det. Under samtalet uppmanas den som blivit uppringd att flera gånger logga in med sitt bank-id, vilket gör att bedragaren skaffar sig tillgång till den uppringda personens bankkonton.

– Man ska inte logga in med sitt bank-id om någon ringer upp, säger Eva-Maria Nyström. Bedragarna är duktiga på att stressa upp personen de ringer, till exempel när de erbjuder hjälp att spärra kort. De använder också anonymitetstjänster och om man söker på numret samtidigt som man pratar kan det vara bankens nummer som visas.

Polisen uppmanar barn, barnbarn och andra anhöriga och vänner att pratar med sina äldre om detta så att fler lägger på luren när bedragaren ringer.

Så här skyddar du dig

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id om någon som kontaktar dig.

Lämna aldrig ut dina personliga koder.

Om du blir misstänksam, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet.

Artikeltaggar

BedrägerierHammarö kommunKarlstads kommunNyheterPolisen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.