En rödgrön röra i riksdagen

Ledare
PUBLICERAD:
Det är glädjande att Liberalerna går i oberoende opposition, skriver Arman Teimouri. På bilden ses Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Den turbulens som svensk politik infunnit sig i är inte bara historisk, men den visar också på att vår demokrati egentligen är välmående. Oavsett vem, varför och med vilka som regeringen fälldes är det ett sundhetstecken.

Vi kan också konstatera att svensk politik är invecklad, minst sagt. Vår parlamentarism är inte anpassad efter åtta partier där låsningar mellan partierna omöjliggör just samarbete mellan partier. Även om det skulle vara bra för Sverige.

Den senaste månadens turbulens bekräftar att konstruktiva partier måste öppna upp för samtal med riksdagens alla partier. Risken är nämligen överhängande att vi hamnar i denna situation igen om inte politiken tar sitt ansvar. Det innebär i slutändan att förtroendet för politiker och politiken minskar.

Men turbulensen har också inneburit förflyttningar av partier. Centerpartiet har valt att stötta en socialdemokratisk regering. Detta innebär att Centerpartiet har valt väg vänsterut, vilket får respekteras. Men att Vänsterpartiet och Centerpartiet tillsammans släpper fram Stefan Löfven 3.0 är oansvarigt.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet samlar tillsammans 116 av riksdagens 349 mandat. Det är en ytterst svag regering som dessutom inte har majoritet för sin budget. Centerpartiet vägrar nämligen samtala med Vänsterpartiet och Miljöpartiet accepterar inte Centerpartiets bud för att släppa fram Löfven. Soppan forsätter med att Socialdemokraterna förhandlat med vilden Amineh Kakabaveh. Att förhandla med en vilde är även det historiskt. De fyra parterna som nu väljer att släppa fram Löfven är alltså inte överens om något och de har dessutom inte någon lösning på hur detta ska lösas. Det ska väl också tilläggas att ingen av parterna delar samma samhällssyn och hur man ska lösa Sveriges samhällsutmaningar – att exempelvis ta itu med skolan, lösa integrationsproblemen och inte minst krossa gängkriminaliteten.

Stefan Löfven har dessutom hotat med att avgå om han inte får igenom sin budget. Risken är därför övervägande att han får styra under andra partiers budget. Centerpartiet och Vänsterpartiet kommer vara svaret skyldiga för det budgetkaos och den eventuella nya regeringskris vi har att vänta.

Denna rödgröna röra är inget annat än just en röra. Sverige, Värmland och Karlstad behöver en handlingskraftig regering – inte ett maktparti som Socialdemokraterna och inte en regering som saknar handlingskraft. Sverige har missat en chans till maktskifte. Sverige behöver en liberal och borgerlig regering som sätter skolan först och har rätt lösningar för integrationen.

I denna rödgröna röra är det däremot glädjande att Liberalerna går i oberoende opposition, en roll som konstruktiv kraft i opposition mot ett regeringsunderlag som inte ger Sverige den nya start och den nya riktning vårt land behöver.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.