Hoppa till huvudinnehållet

"Kaj" avslutar sin mormorstrilogi

Publicerad:
Karin "Kaj" Branzell sätter med boken Mormor i karantän punkt för trilogin om Anna-Lisa.
Karin "Kaj" Branzell sätter med boken Mormor i karantän punkt för trilogin om Anna-Lisa. Foto: Britta Staake

Först var hon på rymmen, sedan ställdes hon inför ett val och nu har Karin "Kaj" Branzells Anna-Lisa, alias mormor, hamnat i karantän.

Mormor i karantän skiljer sig lite från de två tidigare böckerna Mormor på rymmen och Mormors val.

– Denna del skildrar en tid av lockdown i Spanien som jag själv upplevde, som gav mig inspiration till boken. Boken är något av ett tidsdokument och i början av varje kapitel skildras i realtid vad som händer i Spanien samtidigt som berättelsen flyter fram, säger Karin "Kaj" Branzell.

"Kaj" är namnet hon använder som skribent och det har blivit några böcker genom åren. Den tredje och sista delen av trilogin om Anna-Lisa handlar om hennes liv på gården i Los Montesinos utanför Torrevieja under coronapandemin. Berättelsen inleds i samband med Spaniens lockdown i mars 2020 och avslutas i slutet av augusti året därpå.

Den som läst de två tidigare böckerna minns kanske den gamle tjurfäktaren Manuel i förra delen och undrar hur det går för Anna-Lisas älskare och danspartner Ricardo, dottern Susanne, svärsonen Peter och barnbarnet Jesper? Hur går det för hennes vänner och de andra på orten?

Karin "Kaj" Branzell medger att det känns lite sorgligt att inte mer få stiga in i Anna-Lisas värld.

– Utom då jag ska berätta om boken för de som vill höra. Jag ska berätta om den här boken och om spänningsromanen Mörk sol på bokmässan i november.

Hon säger att hon också kommer att sakna de andra karaktärerna, Manuel, frodiga och frispråkiga Maeve, Carmen, Stig-Arne, bästa vännen Ingegärd och barnbarnet Jesper.

– Detta är en fiktiv roman, men samtidigt ett tidsdokument över åren med pandemi. Jag var själv i Spanien i mars och april 2020 då landet hade stängt och tillbringade även några veckor där under hösten samma år.

I nuläget är författaren hemma i Karlstad men väntar på respass för att kunna åka till Torrevieja igen.

– Vi ska försöka komma iväg till Flores i Indonesien så snart det går för att för första gången träffa Alex, mitt lilla barnbarn som nyss fyllt ett år och lärt sig gå.

När det gäller framtiden och eventuella nya böcker berättar Karin "Kaj" Branzell att hon varit lektör för en antologi som ges ut av Värmländska Författarsällskapet.

– Fyrtio medlemmar i sällskapet har bidragit med sina alster och boken ges ut av Norlén och Slottner. Jag gör research om finnbygden för att omarbeta min sannsaga Finnbygdspredikanten. Har andra funderingar om böcker jag inte riktigt vill berätta om ännu.

Artikeltaggar

FörfattareKaj BranzellKarantänKarlstads kommunNöje/KulturSpanien

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.