Hoppa till huvudinnehållet

18 villor i ”golfnära” boende vid Höja

Publicerad:
18 friliggande villor kan byggas vid golfbanan.
18 friliggande villor kan byggas vid golfbanan. Foto: Karlstads kommun

Nya bostäder i skogssluttningen vid golfbanan vid Höja planeras. Det handlar om 18 friliggande villor som ska smälta in i området.

Detaljplanen för bostäder vid Höja är ute för granskning till den 31 augusti. Syftet är att göra det möjligt för ett så kallat golfnära boende.

Passa in i miljön

I förslaget till detaljplan betonas att den "lantliga karaktären" i området ska bevaras och den nya bebyggelsen ska "harmoniera med naturlandskapet" så att den äldre gårdsmiljön, nuvarande golfklubben, kan fortsätta att dominera i det öppna landskapet intill.

Planområdet ligger drygt åtta kilometer norr om Karlstads centrum. Fastigheten ägs av Karlstad golfklubb och marken består av skogsmark som sluttar mot väster och den öppna marken vid golfbanan. Norr om planområdet har brukshundklubben ett arrende inom kommunens fastighet.

Planförslaget gör det möjligt att bygga totalt 18 friliggande villor i västersluttning mot golfbanan. Tomterna ska vara minst 1 100 kvadratmeter stora och husen har fått bestämmelser gällande utformning för att passa in i landskapet. En ny anslutningsväg föreslås och det ska finnas gemensamma anläggningar för vatten och avlopp. Enligt förslaget ska det centrat i området finnas naturmark för att kunna skapa ytor för bland annat ek och även möjlighet att skapa gena vägar för att nå de intilliggande motionsspåren och strövområdet i närheten.

Max 170 kvadrat

Centralt i området ges plats för tekniska anläggningar så som transformatorstation och gemensamma miljö- och energihus. Även vid infarten ges plats för ett gemensamt miljöhus för källsortering eller liknande. Husen får vara högst 170 kvadratmeter i en våning, därutöver får soutterängvåning anordnas.

Artikeltaggar

BostadsmarknadHus och hemKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.