Hoppa till huvudinnehållet

Förvalta förtroendet ni fått

Publicerad:
Efter att statsminister Stefan Löfven (S) avgått är det talmannen som får sondera tänkbara regeringsalternativ. Och Niklas Lehresjön anser att de valda politikerna ska förvalta sitt förtroende.
Efter att statsminister Stefan Löfven (S) avgått är det talmannen som får sondera tänkbara regeringsalternativ. Och Niklas Lehresjön anser att de valda politikerna ska förvalta sitt förtroende. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Alla partier måste i varje stund vara beredda att möta sina väljare. Samtidigt har varje förtroendevald skyldighet, att utifrån mandatfördelning förvalta givet förtroende.

Måndagens besked om talmansrundor i stället för extraval var därför välkommet.

För en dryg vecka sedan väcktes misstroendeförklaring i Sveriges riksdag av SD, vilken också röstades igenom med aktivt stöd från en ohelig allians av V, KD och M. Vänsterpartiet för att de ville visa att de finns och för att de var emot en liberal, bra, reform för bostadsmarknaden. SD, KD och M för att de såg sin chans att byta ut regeringen – oklart till vad. Ansvaret är å ena sidan Socialdemokraternas, som ställt till med kaoset genom att inte ha koll på sitt regeringsunderlag och å andra sidan Vänsterpartiets, som valt att göra gemensam sak med SD. Dessa tre, är de direkt ansvariga för regeringskrisen. Anmärkningsvärt är också stödet från M och KD till ytterkantspartierna, genom att de aktivt röstat för misstroende. Detta trots att misstroendet av V var väckt mot bakgrund av en reform på bostadsmarknaden som åtminstone M egentligen tycker är bra. Såväl C som L avstod från att bifalla misstroendeförklaringen. Ändå är det just C och L som pressats under midsommarveckan och som förväntats lösa situationen. Snurrigt och ologiskt.

Att mitt i en pandemi och ett år före ordinarie val ställa till med den här cirkusen är anmärkningsvärt. Men det synliggör också problem som är långt allvarligare; att fokus hamnat på person och regeringsunderlag i stället för partier och ideologi. I ljuset av detta blir det nästan löjligt med alla som tävlar om att bedyra att man ”pratar med alla” när man samtidigt låst sig till två olika statsministerkandidater, två laguppställningar.

Socialdemokraterna och Moderaterna har tillsammans 49 procent av mandaten i riksdagen. I deras identitet ligger dock att de ser sig själva som självklara regeringsbildare och också ser alla andra partier som sina potentiella stödpartier. Här finns den verkliga låsningen! När de i den svåra regeringsbildningen efter valet 2018 fick frågan varför de inte kunde samarbeta, avfärdade de detta med att samlingsregering skulle förbehållas krigssituationer. Socialdemokraterna och Moderaterna bör upplysas om att samlingsregering betyder att alla, eller åtminstone de flesta, av partierna bildar regering. Om alla partier agerade som S och M och röstade nej till varje regering de inte själva leder, då skulle konsekvensen bli att regeringsbildningen vore omöjlig om inte ett parti hade egen majoritet, det vill säga över 50 procent. Det är dags att de båda agerar och behandlas som jämbördiga med övriga partier.

För Sveriges skull och av respekt för väljarkåren bör våra folkvalda i riksdagen reda ut den här situationen och undvika ett kostsamt extraval. Talmannen har nu bollen, men det är riksdagens partier som nu måste tänka i nya banor och hantera en parlamentarism med proportionella val i flermansvalkretsar där partierna är fler än två.

Artikeltaggar

BostadsmarknadKarlstads kommunLedareSverigeVal