Förlust men ändå vinst

Krönikor
PUBLICERAD:
Även om Sverige förlorade åttondelsfinalen så var det ändå en vinst för Forsberg, tycker Tim Sterner.
Foto: Petr David Josek/AP/TT

Det blev en minst sagt brutal åttondelsfinal mellan Sverige och Ukraina i fotbolls-EM. Inte bara för att Sverige slogs ut ur EM utan även för hur matchen spelades. Det var mer som ett gladiatorspel. Båda sidor kämpade tappert och hårt in i det sista. Den ene efter den andre stupade. Det kändes som ett ödesbestämt möte. Blågula mot blågula. Det kändes olidligt jämnt.

Jag är inte ett dugg intresserad av ligafotboll. Har aldrig varit. Men det är något speciellt med landslagsfotboll. Att alla spelare tillfälligt lämnar sina lag för att representera sina respektive länder. Mer står på spel. Det är land mot land. Alla känner pressen från sina landsmän och vill göra sina nationer stolta. Under de förutsättningarna kan det inte bli annat än intensivt och känslofyllt.

Mitt yngre Jag hade aldrig trott på att jag skulle sitta klistrad framför en fotbollsmatch iklädd landslagstisha. Men här sitter man. Tänk så det kan bli.

När jag gick igenom gamla saker i mitt barndomshem för några år sedan hittade jag en ifylld anmälningssblankett till Hertzöga BK. Min mamma förklarade att hon tänkt anmäla mig till fotbollsskola för att jag skulle få en chans att bli en del av gemenskapen och få ägna mig åt en fritidsaktivitet som många andra killar i min bekantskapskrets sysslade med. Men när hon hade fyllt i blanketten kändes det inte rätt. Hon ville inte tvinga in mig i något bara för sakens skull.

Jag uppskattar att hon kände så, men en del av mig kommer förmodligen alltid undra vad som hade hänt om blanketten skickats in. Jag kanske hade blivit förälskad i fotbollen och eftersträvat en karriär inom det. Kanske hade det fått mig att göra andra val i livet som lett mig någon helt annanstans. Vem vet. Det är besynnerligt att något så litet som en blankett kan ha så stor påverkan på våra liv.

Men jag ångrar ingenting. Jag är glad att jag tillbringade min fritid åt att skriva. Det blev mitt kall i livet. Jag har gått matcher med pennan i stället. Jag lämnar fotbollen åt andra som kan. Emil Forsberg exempelvis. Vilken sanslös talang. Även om Sverige förlorade åttondelsfinalen så var det ändå en vinst för Forsberg. Med sina fyra mål i turneringen är han den svensk som gjort flest mål i ett EM. Det är bannemej värt att fira.

Marcus Danielsons röda kort är inte lika värt att fira. Det kändes lite som att det blev första spiken i kistan. Jag tror dock inte att han hade en sämre dag än Kylian Mbappé när han missade avgörande straffen mot Schweiz och gjorde att Frankrike slogs ut. Aj. Jag kan inte ens föreställa mig hur det känns att ha ett sådant ansvar på sina axlar. Hur somnar man på natten?

Som åskådare är det lätt att känna frustration över sådana missar, men jag försöker alltid placera mig i spelarens fotbollsskor. Jag hade hatat mig själv, och då vill man inte höra massa elaka kommentarer från folk som själva aldrig skulle orka med en match på den här nivån.

Jag hade inte gjort det bättre själv.