Hoppa till huvudinnehållet

Pandemin ställer nya krav på loppisarna

Publicerad:
Så här trångt får det inte vara på sommarens loppisar. Arkivbild.
Så här trångt får det inte vara på sommarens loppisar. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Den 1 juni fick loppisarna grönt ljus för att öppna igen. Men det är inte helt fritt fram – pandemin ställer nya krav på den som vill ordna loppmarknad.

– Det viktigaste är att man undviker att trängsel och smittspridning sker, säger Kristina Jansson, avdelningschef på länsstyrelsen i Uppsala.

Hon är chef för enheten som utövar tillsyn över den tillfälliga pandemilagen. Där har man märkt att många har frågor om vad som gäller.

En viktig sak att tänka på är att loppisen utformas så att det inte blir för trångt mellan försäljningsplatserna. Det ska också finnas möjlighet för kunderna att tvätta händerna.

– Man ska också dokumentera de smittskyddsåtgärder man vidtar, så att man kan visa upp det vid tillsyn.

Det kan vara en utmaning att få fyndsugna besökare att hålla avstånd efter ett år utan loppis. Men det går inte att tänka att folk själva får ta ansvar för hur mycket det trängs.

– Den som arrangerar står som huvudansvarig. Enligt pandemilagen kan vi besluta om föreläggande och det kan också förenas med vite, varnar Kristina Jansson.

Hon medger att det kan vara svårt att få folk att följa restriktionerna.

– Man får vädja till folks sunda förnuft. Och är loppisen arrangerad med möjlighet att hålla avstånd och tvätta händerna är det ju lättare att hålla sig till restriktionerna.

Fakta

Regler loppissommaren 2021

Gångar mellan olika försäljningsplatser måste utformas så att det inte blir trångt.

För inomhusmarknader gäller även att varje kund ska ha tio kvadratmeter att röra sig på, liksom på andra handelsplatser, och att ett maxtak för antalet kunder ska räknas ut.

För loppisar utomhus råder Folkhälsomyndigheten bland annat att försäljare placeras med två meters avstånd åt alla håll, och att gångarna är minst två meter breda.

Alla besökare ska också ha möjlighet att sprita eller tvätta sina händer.

För att ordna loppis behöver du också, precis som tidigare, söka tillstånd hos polisen.

Källa: Länsstyrelsen i Uppsala län

Boel Holm/TT

Artikeltaggar

HandelLoppmarknaderNyheterSecondhandShopping

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.